Nytt stödpaket till Ukraina på 4,6 miljarder kronor

Regeringen skickar ytterligare 4,6 miljarder kronor i militärt stöd till Ukraina. Samtidigt vill regeringen göra det möjligt att i framtiden kunna stödja landet med Jas 39 Gripen.

Ukraina får 4,6 miljarder kronor i militärt stöd i det som är det sjuttonde stödpaketet i ordningen. Det meddelar försvarsminister Pål Jonson (M) på en pressträff tillsammans med företrädare för de andra Tidöpartierna.

Hälften av stödpaketet, 2,3 miljarder kronor, går till ”möjliggörande åtgärder för framtiden”. Det handlar om materielsatser till Jas 39C/D, som skapar förutsättningar för att i ett senare skede eventuellt stödja Ukraina med Jas 39 Gripen.

Stödpaketet innehåller också bland annat mer vapen och ammunition, skyddsmasker och vinterutrustning. Regeringen vill också ändra sitt fokus från donation till produktion i högre utsträckning än tidigare.

Inklusive dagens stödpaket har Sverige skickat 48,1 miljarder kronor i militärt stöd sedan Rysslands fullskaliga invasion av landet i februari 2022. {{toplink}}

Forrige artikel Förslaget: Signalspaning bör hållas kvar i liten krets Förslaget: Signalspaning bör hållas kvar i liten krets Næste artikel Stora områden pekas ut för vindkraft på grund av försvaret Stora områden pekas ut för vindkraft på grund av försvaret
Oppositionen om försvarsmiljarderna: Varifrån tas pengarna?

Oppositionen om försvarsmiljarderna: Varifrån tas pengarna?

Budgetpropositionen kommer att innehålla en ansenlig mängd nya miljarder till det militära försvaret, meddelade Tidöpartierna på tisdagen. Summorna råder det bred politisk enighet om. Det oppositionen vill veta är varifrån miljarderna tas.