Anders Fogh Rasmussen i Taiwan: ”Vi får inte göra samma misstag som vi gjorde med Ryssland och Ukraina”

Under ett historiskt besök i Taiwan påpekar den tidigare Natochefen Anders Fogh Rasmussen att väst måste inta en hård linje mot Kina. Han uppmanar EU att skärpa tonen och skickar även en bredsida till den tidigare danske S-ordföranden och utrikesministern Mogens Lykketoft, som har kritiserat besöket.

Af Peter Ingemann Nielsen
Journalist Altinget.dk

Västvärlden måste lära av kriget i Ukraina när man förhåller sig till Taiwan.

Det menar Anders Fogh Rasmussen, före detta dansk statsminister och tidigare generalsekreterare i Nato, som har börjat det nya året med att besöka ett land som Kina helst ser att västerländska toppnamn avstår från att besöka.

Anders Fogh Rasmussen besöker det östasiatiska öriket i egenskap av ordförande för fonden Alliance of Democracies, en stiftelse som arbetar för att främja demokrati över hela världen.

Samma dag som Fogh Rasmussen träffade Taiwans president Tsai Ing-wen fick Altinget tag i honom över telefon från huvudstaden Taipei.

– Jag är här för att visa stöd för Taiwan, som för närvarande är under ökat tryck från Kina. Både militärt och ekonomiskt, säger Anders Fogh Rasmussen och fortsätter.

– Jag gör det här just nu för att det är viktigt att vi inte gör samma misstag i förhållande till Kina och Taiwan som vi gjorde med Ryssland och Ukraina. Vi reagerade alldeles för svagt, för tveksamt och alldeles för sent på Ryssland när de attackerade Ukraina 2014. Detta gav Putin fel intryck: att han bara kunde fortsätta sitt äventyr i Ukraina utan kostnad.

Viktigt med tydlig signal

Med de viktiga lärdomarna om Ryssland och Ukraina i åtanke är det avgörande att en ”mycket tydlig signal” nu skickas till Kina, menar Fogh Rasmussen.

– Om Kina skulle attackera Taiwan skulle västvärlden enas och stödja Taiwan. Vi skulle stödja militärt, precis som vi hjälper Ukraina, och vi skulle införa så långtgående ekonomiska sanktioner mot Kina att Kina i praktiken skulle bli avskuret från världsekonomin, säger han och konstaterar vidare.

– Genom att visa Kina att kostnaderna är så höga tror jag att vi kan avskräcka Kina från att attackera Taiwan.

Fogh Rasmussen är redan en av de politiska tungviktare som Kina har en mycket ansträngd relation till. Den tidigare premiärministern hindras från att resa in i Kina eftersom han bjudit in taiwanesiska politiker till en demokratikonferens i Köpenhamn.

Och nu är han den första före detta generalsekreteraren för Nato som har placerat fötterna på taiwanesisk mark.

Ambassaden: ”Bara ett Kina i världen”

Spänningarna mellan Kina och Taiwan har på senare tid blivit allt allvarligare. Kina har upprepade gånger uttryckt militära hot mot Taiwan, och som svar har Taiwan bland annat beslutat att förlänga värnplikten från fyra månader till ett år.

Konflikten bottnar i att Kina anser att Taiwan är en kinesisk provins som bör återförenas med fastlandet, medan Taiwan å andra sidan hävdar att det kommer att stå i sin egen rätt och ha ett annat, mer liberalt, politiskt system än Kina.

Därför gillar Kina inte när topptjänstemän från väst besöker Taiwan för att visa stöd.

Till exempel fick det kinesiska hotet om militärt ingripande en mycket allvarligare ton efter att Nancy Pelosi, dåvarande talman i USA:s representanthus, besökte Taiwan i augusti 2022.

Altinget har frågat den kinesiska ambassaden i Danmark hur den ser på Anders Fogh Rasmussens resa. I ett mejlsvar skriver ambassaden att ”Taiwanfrågan enbart är Kinas interna angelägenhet”.

– Det finns bara ett Kina i världen. Taiwan är en omistlig del av Kinas territorium, och Folkrepubliken Kinas regering är den enda lagliga regeringen som representerar hela Kina. Vi noterar att Danmark har upprepat att Danmarks ett-Kina-politik står fast, står det i mejlet.

Den sista meningen syftar på att Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen, som svar på Fogh Rasmussens resa till Taiwan, uppgav att Danmark fortfarande för en ett Kina-politik , vilket innebär att man accepterar att det bara finns ett Kina.

Fogh Rasmussen: Inga konsekvenser för Danmark

Fogh Rasmussen tror dock inte att det officiella Danmark kommer att påverkas av hans resa till Taiwan.

– Jag informerade utrikesministern om min resa innan jag åkte, men jag vill betona att UD inte alls har varit med i resplanen eller förberedelserna. Så jag tror inte att kineserna kommer att reagera, säger han.

Är du inte orolig att ditt besök får konsekvenser för Danmark?

– Nej, det tror jag inte att det gör.

Underminerar du Danmarks Kinapolitik genom att besöka Taiwan?

– Nä. Därför att jag också anhängare av politiken för ett enat Kina. Det var jag som statsminister, som Natos generalsekreterare, och det är jag fortfarande. Kina formulerade ursprungligen politiken som ett land, två system. Så Kina accepterade alltså ett liberalt, demokratiskt system plus en kapitalistisk marknadsekonomi i Hongkong och Taiwan. Men nu är ju det helt utrotat i Hongkong.

– Det vill säga att det är kineserna som har ändrat sin definition av vad ett-Kina-politiken är. Det är också skälet till att det är viktigt vi nu stöttar Taiwan. Det taiwanesiska folket vill ha status quo. De vill inte bryta sig loss från Kina. De vill bara få leva i frihet och fred. Det är viktigt att vi stöder Taiwans önskan att besluta om sin egen framtid.

Att Nancy Pelosis besök i Taiwan slutade i en dramatisk kris mellan Kina, Taiwan och USA har inte heller avskräckt Fogh Rasmussen från att lämna. Tvärtom, säger han.

– Jag tänker att man inte får låta sig styras av sådana hot. Varken från Putin eller från Xi Jinping. Om vi låter vårt beteende styras av hot från världens diktatorer är det de som bestämmer hur vi ska leva. Det är helt oacceptabelt. I en existentiell kamp mellan demokrati och diktatur kan man inte vara neutral, säger han.

Fäster sig inte vid kritiken

Resan till Taiwan är inte bara illa sedd i Kina. Även i Danmark har kritiska röster hörts.

I ett program i Radio 4 luftade den tidigare socialdemokratiske ordföranden och utrikesministern Mogens Lykketoft kritik mot Fogh Rasmussen för att han besöker Taiwan i en tid då spänningarna i området är stora.

– Det finns ingen bra anledning till att en man som varit så framträdande i Danmark och i Nato som ledare ska bidra till att göra den här inflammerade situationen ännu mer inflammerad, sade Lykketoft i radiosändningen.

Men den kritiken fäster sig Fogh Rasmussen inte alls vid, tvärtom ger han moteld:

– Det är otroligt att Mogens Lykketoft kan säga något sådant. Han knäböjer inför hoten från kineserna, säger den tidigare Natochefen, och fortsätter:

– I verkligheten uppmuntrar han därmed kineser, ryssar och andra autokrater i världen att ställa krav och hota med alla möjliga konsekvenser om vi inte rättar oss efter deras önskemål. Jag förstår helt enkelt inte. Detta måste vara efterdyningarna av fotnotsperioden från 80-talet.

Fotnotspolitiken är ett begrepp som beskriver delar av den danska utrikes- och säkerhetspolitiken på 80-talet, då en majoritet utanför Schlüterregeringen instruerade regeringen att göra ett antal reservationer mot i synnerhet Nato.

– Som tur är har jag sett att de unga socialdemokraterna tar starkt avstånd från fotnotspolitiken. Men nu är Mogens Lykketoft inte så ung längre, så jag tror att det är minnen från fotnotsperioden som fortfarande dröjer sig kvar hos honom, menar Fogh Rasmussen.

Uppmaning till europeiska företag

De ökade spänningarna mellan Taiwan och Kina borde få EU att justera sin hållning till de två länderna något, argumenterar Fogh Rasmussen.

Generellt skulle EU kunna ha en ännu mer positiv inställning till Taiwan och en ännu mer kritisk inställning till Kina, säger den tidigare premiärministern – som dock anser att det går åt rätt håll.

– I Europaparlamentet har det funnits ett väldigt starkt stöd för Taiwan och en väldigt kritisk inställning till Kina, vilket bland annat har inneburit att förhandlingarna om ett bilateralt investeringsavtal mellan Kina och EU just nu har lagts i malpåse. EU skulle i sin tur kunna påskynda förhandlingarna med Taiwan om ett bilateralt investeringsavtal, säger han.

Och om det skulle hända att Kina attackerar Taiwan militärt måste EU vara redo att reagera snabbt, säger Fogh Rasmussen.

– Vi måste bryta alla handelsrelationer med Kina om Taiwan attackeras. Vi måste på förhand säga att detta är konsekvensen om Kina attackerar, säger han.

Redan före en eventuell invasion kan den europeiska industrin förbereda sig.

– Mitt råd till företagen är att de redan börjar fundera på hur de ska agera i den här situationen. Vi såg att många företag abrupt var tvungna att lämna Ryssland – med stora förluster som följd för vissa. Jag tror att det skulle vara due diligence om stora europeiska företag redan skulle börja överväga alternativ för sin produktion.

– Det är ingen idé att börja jämra och skrika den dag situationen uppstår. Det är nu man måste ta höjd för den risk det innebär att ha fortsatta engagemang i Kina, påpekar Anders Fogh Rasmussen.

År 2021 var Kina Danmarks femte största handelspartner.

 

Artikeln är tidigare publicerad på Altinget.dk och översatt från danska.

Forrige artikel Finsk utredning vill inte förbjuda ryskt ägande Finsk utredning vill inte förbjuda ryskt ägande Næste artikel Lösare upphandlingsregler för försvaret ut på remiss
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.