Ny strategi för utrikeshandel ska stärka svenska företag – och Sveriges säkerhet

En ny utrikeshandelsstrategi ska stärka svensk export och närvaro på internationella marknader. Den ska genomsyra arbetet på alla departement. ”Alla andra länder gör så här. Vill vi att Sverige ska vara framgångsrikt så måste vi också göra det”, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

Strategin har tre övergripande målsättningar, som ska vara uppnådda 2030 och utvärderas 2026. Delmålen är sammanlagt ett 70-tal. 

  1. Sveriges konkurrenskraft ska stärkas och förutsättningar för handel, investeringar och innovation förbättras.
  2. Svenska företag ska öka sin export och närvaro på internationella marknader.
  3. Sveriges ställning som prioriterad partner för grön och digital omställning globalt ska stärkas.  

I det andra målet pekar regeringen ut att det behövs ett effektivare stöd till små och medelstora företags export och internationalisering. Tillväxtmarknader i Asien ska bli föremål för en särskild satsning.

Moderaterna är traditionellt frihandelsvänner. Känns det inte paradoxalt att lägga fram politiska förslag om var företag ska investera?

– Ärligt talat tror jag att vi måste inse att vi lever i en tid då politiken har en annan roll än tidigare. Vi är frihandelsvänner och jobbar för att kunna handla med andra länder, men det är politikens roll att skapa frihandelsavtal och regelförenklingar, säger Johan Forssell (M) till Altinget.

– När jag säger att vi behöver vara mer framåtlutade, så innebär det inte att vi behöver ha fler regler. Förmodligen färre och mer långsiktiga regler.

Sverigebilden allt viktigare

Vid presskonferensen pekade de närvarande ministrarna på Sverigebilden som en viktig faktor för attraktionsförmågan. Som LVU-kampanjen och koranbränningarna har visat, så kan bilden av Sverige påverkas hastigt och drastiskt.

Strategin nämner exempelvis Svenska institutet och Visit Sweden som aktörer vars arbete kan bidra till en ”hög kännedom om, och en positiv faktabaserad bild av, Sverige i utlandet”.

– Det är ett faktum att i många av de stora affärerna, så handlar det inte bara om att sälja en produkt – man gör affärer med ett land. Och där har politiken en viktigare roll framöver. Alla andra länder gör så här. Vill vi att Sverige ska vara framgångsrikt så måste vi också göra det. Vi tänker ta tillvara Sveriges intressen här, säger Forssell.

Forskningen kommer också att vara en viktig komponent.

– Fram till 2026 kommer vi att göra ett antal strategiska forskningssamarbeten tillsammans med ett antal länder. Det bidrar till något nytt och något unikt, säger utbildningsminister Mats Persson (L) till Altinget.

Alla departement

Det fanns en exportstrategi som togs fram av den tidigare regeringen 2015.

– Den handlade bara om export. Nu handlar det om handel, det handlar om investeringar i Sverige och om vår globala konkurrenskraft. Så det är en bredare strategi, med fler områden och fler departement, säger Johan Forssell.

– Den här strategin ska löpa som en röd tråd genom alla departement, tillägger han.

I såväl den internationella som den svenska debatten talar många just nu om behovet av diversifiering av handel och ”de-risking”. Om vi ska öka investeringarna här, hur hanterar man detta?

– Ett sätt är den investeringsgranskning som nu träder i kraft. Vi vill handla mer framöver, för hela vårt välstånd bygger på det. Det är också viktigt att framhålla att handel i sig är en säkerhetsfråga, att diversifiera handelskedjorna. Man behöver bara titta på Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina för att se hur illa det kan gå, säger Johan Forssell.

 

Beslutskedja: Ett system för granskning av utländska direktinvesteringar inom skyddsvärda områden

22/8
2019
11/5
2020
4/6
2020
12/6
2020
4/9
2020
16/10
2020
2/11
2021
26/11
2021
27/5
2022
17/3
2023
21/6
2023
30/8
2023
1/9
2023
7/12
2023

Forrige artikel HD ger PFAS-drabbade rätt – branschorganisation hoppas på politiskt agerande HD ger PFAS-drabbade rätt – branschorganisation hoppas på politiskt agerande Næste artikel Regeringen lovar miljardstöd till Ukraina Regeringen lovar miljardstöd till Ukraina
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.