Stor press på försvarsdepartementets anställda

Sju av tio medarbetare på försvarsdepartementet uppger en arbetsbelastning som är eller kan bli en riskfaktor. ”Personalen går på knäna”, säger Karina Åbom-Engberg, avdelningsordförande för ST inom Regeringskansliet.

Regeringen har sedan den tillträdde behövt hantera ett försämrat säkerhetsläge. Kriget i Ukraina, en ökad terrorhotnivå och ett svenskt medlemskap i Nato pressar försvarsdepartementet med högst arbetsbelastning i hela Regeringskansliet.

– Personalen går på knäna. Det är mycket hela tiden och vi har ett extremt omvärldsläge som vi inte haft på decennier, säger Karina Åbom-Engberg, avdelningsordförande för ST inom Regeringskansliet, till Altinget.

I den senaste arbetsmiljöundersökningen framgår att drygt sju av tio medarbetare upplever en arbetsbelastning som är eller kan bli en riskfaktor. Nära var fjärde svarande (23 procent) uppger att det är en omedelbar riskfaktor. 

Möjligheten till återhämtning upplevs också mer begränsad (62 procent) än på övriga Regeringskansliet (54 procent).

Även arbetsglädjen har sjunkit. Det senaste året har andelen som säger sig ha en bra arbetsglädje sjunkit med drygt 30 procent, från 82 till 56 procent. 

– Det kan bli förödande konsekvenser om folk blir så pass trötta att de slutar. Då står vi inför ett nytt faktum att vi ska anställa folk för att någon går vidare till ett annat departement, någon annan myndighet eller till den privata sektorn, säger Åbom-Engberg som samtidigt understryker att arbetstagarorganisationerna har en god dialog och bra samverkan med departementsledningen om frågan.

Regeringsskiftet

Karina Åbom-Engberg menar att försämringarna i de regelbundna mätningarna började synas vid regeringsskiftet förra hösten. 

– Det är svårt att säga om det är en eftersläpning som kom just då. Man orkar ett tag. Sen har vi ju en regering som har höga krav. De blir inkastade i någonting som de måste ta tag i och då blir det ett arbetstempo som blir väldigt, väldigt högt.

 Är det en utmaning för departementet med en ny regering? 

– Som statsanställd, framför allt på Regeringskansliet, är det alltid en utmaning varje gång vi får en ny regering. Vi är anställda som statstjänstemän och ska serva den regering som sitter och se till att de kan förverkliga politiken. {{toplink}}

30-tal rekryterats

I ett mejlsvar till Altinget skriver försvarsdepartementet via Regeringskansliets presstjänst att man arbetar för en god och hållbar arbetsmiljö för alla medarbetare.

”Försvarsdepartementets mätning visar att delar av verksamheten har haft utmaningar med periodvis hög arbetsbelastning, bland annat kopplat till det allvarliga säkerhetspolitiska läget”. 

Departementet anser inte att det är möjligt att dra slutsatser enbart utifrån de så kallade pulsmätningarna, ”även arbetsmiljödialogerna med medarbetarna är central”. Men för att möta resultaten i undersökningarna jobbar man för att anställa fler.

Ett 30-tal nya personer ska ha rekryterats det senaste året. Samtidigt pågår en omorganisation och Regeringskansliet arbetar för att ta fram nya arbetsmiljöplaner.

Karina Åbom-Engberg från ST pekar även hon på vikten av att få in fler till departementet, men ser också utmaningar när redan pressade medarbetade ska lära upp nya.

– För anställda som hade mycket att göra innan så ska man ta emot en ny, det blir också en arbetsmiljöbörda. Det är klart att det är kul att få nya kollegor som ska hjälpa till, men de nyanställda ska tas omhand plus att man ändå har sina gamla uppgifter.

Den översyn av organisationen som pågår handlar enligt departementet om att minska personalgruppernas storlek och fördela chefsansvar på fler roller och nivåer.

Skapar omorganisationen någon osäkerhet bland medarbetarna? 

– Vi har en bra dialog med arbetsgivaren, men det blir såklart ändå en osäkerhet för de anställda, säger Åbom Engberg. 

För att få anställda att vilja stanna på departementet, och fler att vilja söka sig dit, tror hon att mycket handlar om att skapa en attraktiv arbetsplats. Men det handlar inte om en lönesatsning.

– Nej, vi kommer inte kunna höja lönerna. Utan här handlar det om att attrahera på andra sätt. Vi försöker ha en bra dialog överlag med arbetsgivaren nu för att hjälpas åt i den situationen som många myndigheter, framför allt Regeringskansliet, sitter i just nu.

Altinget har sökt försvarsminister Pål Jonson (M) som hänvisar till presstjänsten.

 

Forrige artikel Myndighet säkrar tillgången på tankbilsförare för kris och krig Myndighet säkrar tillgången på tankbilsförare för kris och krig Næste artikel Regeringen kan få mer makt i kristid – MP kritiskt Regeringen kan få mer makt i kristid – MP kritiskt
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.