Sträv ton när FOI kommenterar Försvarsmaktens råd

Forskning och teknikutveckling är gravt underfinansierat i det underlag som överbefälhavare Micael Bydén har lämnat över till regeringen. Det skriver Totalförsvarets forskningsinstitut i ett yttrande.

Nyligen lämnade överbefälhavare Micael Bydén över sina råd till regeringen om Försvarsmaktens framtida utveckling. Men när Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) ger sitt utlåtande om ÖB:s prioriteringar är det stundtals en mycket sträv ton i yttrandet.

Invändningarna gäller de delar i underlaget som rör forskning och teknikutveckling, det vill anslaget till forskning samt FOI:s förvaltningsanslag. Här har FOI ”allvarliga invändningar” angående Försvarsmaktens prioriteringar, enligt yttrandet.

Altinget har sökt FOI:s generaldirektör Jens Mattsson för en intervju, men pressavdelningen har meddelat att man ”avböjer intervju då det FOI vill säga står i det vi skrev om underlaget”.

Varnar för felaktiga beslut

I korthet handlar kritiken om att Försvarsmaktens förslag inte innebär en på långa vägar tillräcklig utveckling av anslagen till just forskning och teknikutveckling samt till FOI. Ska försvarsanslagen upp till två procent av BNP från och med år 2026, då krävs det att medlen till forskning börjar öka redan nästa år, skriver FOI. Kunskap måste säkerställas tidigt och felaktiga beslut kan bli kostsamma, varnar myndigheten.

Enligt Försvarsmaktens underlag bör FOI:s anslag ligga på 245 miljoner kronor nästa år, 250 miljoner år 2024 och därefter successivt öka för att ligga på 337 miljoner år 2035 (enligt 2023 års prisläge).

Anslaget till forskning bör fördubblas från knappt en miljard nästa år till knappt två miljarder år 2035, enligt Försvarsmakten.

Men det här är alltså inte nog, enligt FOI som i yttrandet skriver: ”Förslaget innebär inte en reell tillväxt av försvarsforskningen och tilldelningen är långt ifrån tillräcklig för att motsvara Försvarsmaktens, FMV:s, regeringens och Regeringskansliets behov av kvalificerat stöd genom tillväxtfasen.”

Jonson (M): Snabb utveckling i alla domäner

Och kanske har FOI regeringen och försvarsminister Pål Jonson (M) på sin sida. På en fråga från Altinget om det finns anledning att kräma på vad gäller forskningsresurser i samband med upprustningen, så svarar Pål Jonson:

– Ja det bedömer jag. Och det kommer säkert att vara en av de frågor som försvarsberedningen kommer att arbeta mycket med. Och det har ju att göra med det underlag som vi fått från Försvarsmakten den 1 november, där man pekar på att en snabb utveckling i alla domäner. Man pekar också ut rymddomänen, och även cyberdomänen tidigare. Så forskningsfrågorna är viktiga och centrala i framtiden. Och det tror jag blir ett viktigt underlag som jag tror att försvarsberedningen kommer att arbeta vidare med, säger han.

Kan behöva avbryta omställning

I sitt yttrande lyfter FOI också fram att det expertstöd som Försvarsmakten och Försvarets materielverk efterfrågar inte kan lösas med juniora förmågor, utan att det handlar om 10-15 års erfarenhet som krävs. Slutar en senior forskare behöver den ofta ersättas med flera yngre medarbetare, skriver FOI i avsnittet om förslagets konsekvenser på kort sikt.

Myndigheten skriver också att man redan i nuläget har för lite resurser för att helt kunna bistå de olika försvarsmyndigheterna. För att möta behoven har FOI påbörjat en omställning av sin organisation med omstrukturering, omorganisation och tillväxt i antalet medarbetare. Den processen måste avbrytas utifrån Försvarsmaktens förslag, skriver FOI.

Forrige artikel Grafik: Miljardsatsningarna i skuggbudgetarna Grafik: Miljardsatsningarna i skuggbudgetarna Næste artikel Danska försvaret öppet med klimatstatistik – dolda siffror i Sverige Danska försvaret öppet med klimatstatistik – dolda siffror i Sverige
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.