Svenska Freds: Försvarsministern är en vinst för vapenindustrin

Försvarsminister Pål Jonson (M) utses till Årets vapenvärvning av Svenska Freds- och skiljedomsföreningen. En utnämning som inte är avsedd att smickra och som syftar på Jonsons bakgrund som kommunikationsdirektör i branschorganisationen Säkerhets- och försvarsföretagen.

Det är för täta band mellan Regeringskansliet, vapenindustrin och försvars- och vapenexportmyndigheterna. Det anser Svenska Freds- och skiljedomsföreningen som varje år utser Årets vapenvärvning.

Förra året gick utnämningen till Christer Ahlström, tidigare generaldirektör på Inspektionen för strategiska produkter (ISP), som rekryterades av vapenföretagen Saab som seniorrådgivare.

Den här gången är det försvarsminister Pål Jonson (M) som tilldelas titeln, ej avsedd som smicker eller beröm, av fredsorganisationen.

”Pål Jonson tar till rollen som Sveriges nya försvarsminister med sig erfarenheter, lojaliteter och kontakter från sitt tidigare jobb som kommunikationsdirektör på vapenindustrins lobbyorganisation Säkerhets- och försvarsföretagen, SOFF. Att någon med dessa erfarenheter nu sitter på den högsta försvarspolitiska makten  i Sverige är en tydlig vinst för vapenindustrins lobbyister.” skriver Svenska Freds i motiveringen.

Arbetat för försvarsindustrin

Pål Jonson var mellan åren 2013 och 2016 kommunikationsdirektör för branschorganisationen Säkerhets- och försvarsföretagen (Soff).

– Pål Jonsons bakgrund i vapenlobbyn är bara ett av många exempel på täta band mellan den svenska vapenindustrin, försvarsmyndigheter och den politiska sfären. Dessa band påverkar den politik som förs i en riktning som gynnar vapenindustrin, men inte självklart freden och säkerheten, säger Linda Åkerström, policychef och sakkunnig i vapenexportfrågor på Svenska Freds i ett pressmeddelande.

 {{toplink}}

Forrige artikel Toppmötet: Ukraina vill in i EU med sjumilakliv – men vill EU samma sak? Toppmötet: Ukraina vill in i EU med sjumilakliv – men vill EU samma sak? Næste artikel Norge gör sig redo att ta över fruset Arktiskt råd Norge gör sig redo att ta över fruset Arktiskt råd
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.