Talmannen efter kritiken mot Azerbajdzjanbesöket: ”Måste ha förtroende för ledamöterna”

Flera partier vill se över riksdagens besöksregler efter att Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson bjudit in Azerbajdzjans ambassadör och visat honom försvarsutskottets mötessal. Men talman Andreas Norlén förlitar sig i stället till ledamöternas omdöme.

Blankspot har tidigare rapporterat om hur KD:s försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson tog emot en grupp besökare, däribland Azerbajdzjans ambassadör, för en rundtur i riksdagen.

De ska bland annat ha besökt salen där riksdagens försvarsutskott håller sina möten, vilket fått företrädare från flera partier att kritisera både Mikael Oscarsson och riksdagens säkerhetsrutiner. 

– Försvarsutskottets sessionssal är ju det rum där riksdagen får och diskuterar svensk försvarsförmåga och även uppgifter som är otroligt problematiskt om det kommer ut, säger Annika Hirvonen, Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, till Ekot.

Nu vill Liberalerna, Miljöpartiet och Moderaterna att riksdagens besöksregler ses över. Men talman Andreas Norlén anser inte att riksdagen borde begränsa vilka personer ledamöterna får bjuda in.

Miljöpartiets gruppledare kallar Mikael Oscarssons agerande omdömeslöst. Är det rimligt att ledamöterna själva avgör vilka de bjuder in till riksdagen? 

– Jag har svårt att generellt sett se att det skulle kunna vara på något annat sätt. Ledamöterna är ändå valda av svenska folket för att företräda dem och riksdagen är folkets främsta företrädare. Att man inte skulle få bjuda in besökare till riksdagen utan att ha en förhandsprövning av något annat organ har jag svårt att se framför mig, säger Norlén till Altinget.

Ledamöternas ansvar

Liberalernas gruppledare Lina Nordquist säger till Ekot att ”företrädare för auktoritära regimer” eller ”människor som inte uppfyller vår uppfattning om säkerhetsklassning” inte överhuvudtaget borde ha tillträde till lokalen, och pekar på risken för att säkerhetsutrustning installeras.

Talman Andreas Norlén förlitar sig i stället till ledamöternas omdöme, men menar att ett ansvar också följer av att kunna bjuda in besökare till riksdagen.

– Den möjligheten bygger såklart också på att ledamöterna förvaltar den på ett ansvarsfullt sätt. Det är ytterst väljarna som prövar det i val, och partierna i sina nomineringsprocesser, hur man tycker att ledamöterna allmänt och brett har fullgjort sitt uppdrag. Men jag kan inte riktigt se att man skulle ha någon annan ordning, utan att vi måste ha förtroende för ledamöterna och deras omdöme.

M, L och MP har meddelat att de avser att lyfta frågan om riksdagens besöksregler på nästa möte mellan talmannen och gruppledarna. 

– Jag har inte upplevt att någon har lyft frågan om att begränsa ledamöternas möjligheter att ta emot gäster i riksdagen. Däremot har det lyfts olika perspektiv på det här besöket och det finns väl skäl att diskutera igenom vilka frågeställningar som det här besöket har gett upphov till och se vad det finns för synpunkter, säger Norlén.

Mikael Oscarsson har i ett inlägg på Facebook skrivit att det var fel att ta emot ambassadören i riksdagen eftersom regimen i efterhand använt träffen i propagandasyfte, rapporterar Ekot. {{toplink}}

Forrige artikel MP vill se miljardökning av försvarsbudgeten MP vill se miljardökning av försvarsbudgeten Næste artikel Riksdagen håller tyst minut efter terrordådet Riksdagen håller tyst minut efter terrordådet
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.