Anna Ekström får grönt ljus för nya uppdrag – kan ta över ABF Stockholm

Karensnämnden har beslutat att den förra utbildningsministern Anna Ekström (S), utan restriktioner, får bli ny ordförande i ABF Stockholm och styrelseledamot i Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO). Valen till uppdragen sker i april.

Anna Ekström har en lång meritlista som fackordförande, generaldirektör och minister. Nu kan två nya uppdrag vänta.

Den tidigare utbildningsministern har nämligen anmält till Karensnämnden att bedöma om hon får ta uppdragen som ordförande i ABF Stockholm och styrelseledamot i RIO.

– Jag är förstås väldigt glad. Jag tycker att folkbildning är väldigt viktig, inte minst i den tid vi lever i med stora kunskapsluckor, stora behov av mötesplatser och ett aktivt kulturliv, säger Anna Ekström, till Altinget och fortsätter: 

– Min politiska idol Bengt Göransson var ordförande i ABF Stockholm efter det att han hade slutat som statsråd. Det gör mig förstås extra stolt.  

Nu har Karensnämnden gett grönt ljus:

”Karensnämnden bedömer att de uppdrag som Anna Ekström anmält inte kan antas medföra någon sådan risk som motiverar en övergångsrestriktion. Karensnämnden beslutar därför att inte meddela någon sådan restriktion.”

Val i april

Innan saken är helt i hamn för Anna Ekström väntar val till de både posterna på organisationernas årsmöten. Båda dessa går av stapeln i april.

– ABF ska vara Stockholms självklara studieplats för kurser, studiecirklar och bildning. Men också Stockholms självklara mötesplats där människor från olika bakgrunder möts och där argumenten spelar roll. Inte vem som säger vad.  

Styrelseuppdraget i RIO ser hon också som en viktig uppgift. 

– Många av de rörelsedrivna folkhögskolorna har 150 år på nacken och en väldigt viktig verksamhet. Allt från yrkesutbildning till konst och kultur. Allt från att man utbildar sig till undersköterska, eller utvecklas som konstnär till att man tar igen den gymnasiebehörighet som man aldrig lyckades få i den vanliga gymnasieskolan.  

– Ett problem är att folkhögskolorna är ekonomiskt hårt pressade. En viktig uppgift blir att bidra till att det finns en bra och stabil grund för dem att stå på.  

Fler uppdrag

Sedan Ekström klev av som minister har hon också hunnit med att bli ledamot i Stockholms stads utbildningsnämnd och ledamot i Norrmalms stadsdelsnämnd.

– Det ska bli väldigt spännande. Jag har gjort så mycket i mitt yrkesliv som handlat om att sätta ramar för skolan. Nu ska jag få vara med och ta ansvar för Sveriges största skolhuvudman – Stockholms stad. Jag är verkligen tacksam för att jag får den chansen, sade hon till DN inför att hon klev på uppdragen.

{{toplink}}

,

Forrige artikel Nya C-ledaren vill göra om skolpengen Nya C-ledaren vill göra om skolpengen Næste artikel Informationsplikt in i pågående utredning Informationsplikt in i pågående utredning
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.