Bo Jansson: Nöjd med lönerna men mycket annat kvar att göra

INTERVJU. Avgående förbundsordföranden i Lärarnas Riksförbund, Bo Jansson, är nöjd med att lärarna får mer i lön. Men det är långt kvar vad det gäller arbetsvillkoren i övrigt.

Bo Jansson avgår som förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund vid kongressen i maj. Men redan under hösten drar processen med att nominera personer till den nya förbundsstyrelsen igång. Därför väljer Bo Jansson att redan nu meddela att han inte tänker ställa upp för omval.

Besked långt i förväg

– Det är nu under kommunföreningar och distriktsstyrelser kan diskutera nomineringar och då tycker jag att det är schysst och bra att meddela i god tid, säger Bo Jansson till Altinget.

Men är det inte risk att du och Lärarnas Riksförbund blir handlingsförlamat när du lämnar så långt i förväg?

– Jag har övervägt det. Men jag tror att det ändå hade blivit känt, säger han och syftar till att han ändå hade meddelat valberedningen att han inte ställer för omval.

Bo Jansson har varit förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund sedan maj 2013, då han ersatte Metta Fjelkner. Vid sidan av rollen som förbundsordförande är han även ledamot i European Trade Union Committee for Education (ETUCE, lärarfackets europastyrelse) och i Saco:s styrelse, uppdrag som han kommer fortsätta med även efter det att han lämnat ordförandeposten på LR.

Har lyckats med lönerna

När han blickar tillbaka på hans ordförandetid konstaterar han att förbundet har lyckats med lönerna.

– Det händer saker. Lärarna får mer än andra grupper, säger han.

Bo Jansson syftar inte bara på regeringens satsning på 3 miljarder i extra pengar till lärarna, utan också på de nya behörighetsreglerna.

– Arbetsgivaren måste vara försiktig med att anställa obehöriga. Det påverkar lönebildningen, säger han.

Lärarnas Riksförbund har också drivit övriga arbetsvillkor än lönen för lärarna hårt.

– Där vi inte ser förändringar är arbetsvillkoren i övrigt. Arbetsbelastningen är för hög, säger han men samtidigt tror han att det kommer att bli förbättringar även på dessa områden.

– Hade vi inte varit så ihärdiga hade vi inte varit där vi är i dag.

Inte beredd att vara kvar till 2020

Bo Jansson säger att det får honom att sluta handlar om hans år kvar i arbetslivet.

– Ska man fortsätta tycker jag att man ska vara beredd att sitta hela fyraårsperioden fram till 2020. Så det har med åren att göra.  

Bo Jansson fyller 64 år nästa år.  

,

Forrige artikel Sulf välkomnar regeringens initiativ om forskare Sulf välkomnar regeringens initiativ om forskare Næste artikel Miljarderna som ska rädda skolan Miljarderna som ska rädda skolan
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.