Boverket avfärdar förslag om studentbostäder

I ett förslag från den avgående regeringen ska statliga universitet och högskolor permanent få ökade möjligheter att hyra ut bostäder till forskare och internationella studenter. Ett välkommet förslag enligt skolorna. Men Boverket är kritiska och i väntan på en ny regering riskerar ett tillfälligt godkännande för flera lärosäten att löpa ut. 

I många högskolekommuner är det idag brist på bostäder. Det försvårar för skolor att rekrytera både anställda, forskare och studenter vilket hämmar skolornas internationalisering och rörligheten bland forskare. 

Statliga högskolor och universitet får sedan 2008 hyra ut bostäder till utländska studenter inom utbytesprogram och till gästforskare. Sedan ett par år tillbaka pågår också en försöksverksamhet där nio statliga universitet får hyra ut bostäder till alla typer av studenter.

Boverket: Inte tillräckligt

I en promemoria föreslås nu att alla statliga universitet och högskolor permanent ska får hyra ut bostäder till fler kategorier än tidigare. 

Förslaget får dock kritik från Boverket som avstyrker förslaget. Anledningen är att de inte anser att man har redogjort tillräckligt för hur andra studenters möjlighet till bostad påverkas.

”Det saknas en kvantifierad uppskattning av behovet av bostäder för att säkerställa att syftet med förslaget uppnås och beräkningar som trovärdiggör att effekten på övriga studenters möjlighet att få bostad skulle bli marginell", skriver de i sitt remissvar

Enligt Boverkets tolkning kommer de bostäder som lärosätena skulle få hyra ut att hämtas från det befintliga beståndet av studentbostäder. Vilket i så fall kommer att missgynna de som inte omfattas av förslaget. 

Andreas Bokerud, kansliråd på Universitets- och högskoleenheten vid Utbildningsdepartementet, som varit med och arbetat fram förslaget på departementet säger till Altinget att man ännu inte satt sig in i remissvaren helt.

– Det är ett av de remissvaren som man får titta vidare på i den fortsatta beredningen. Det är ett långt remissvar och det har vi tjänstemän inte hunnit gå igenom ordentligt ännu, säger han. 

Lärosätena positiva

Lärosätena, som upplever stora utmaningar med att locka rätt kompetens på den internationella arbetsmarknaden, välkomnar dock förslaget. 

”KTH ställer sig positivt till lydelsen i det nya förslaget där universitet och högskolor ska beredas en permanent och bred möjlighet att hyra ut bostäder till internationella forskare och studenter”, skriver exempelvis KTH i sitt remissvar

Enligt förslaget ska även studenter på grundnivå eller avancerad nivå som är skyldiga att betala studieavgifter samt doktorander och gästforskare som nyligen påbörjat sina studier omfattas av möjligheterna till hyreslägenhet. 

KTH är ett av de lärosäten som enligt det tillfälliga godkännandet just nu får hyra ut till alla studenter, något de inte kommer att kunna med det nya förslaget. De är också ett av flera lärosäten som är kritiska till att inte fler grupper omfattas enligt förslaget. De vill att även studenter från länder inom EU/EES som är avgiftsbefriade samt doktorander som forskat under längre tid ska inkluderas.

Otydligt om bostadsbrist

Ett krav för att lärosätena ska få hyra ut bostäder är att det råder bostadsbrist på orten. Något som SKR och flera av skolorna lyfter i sina remissvar som något som behöver definieras tydligare. 

Andreas Bokerud säger att det är något man kan behöva titta närmre på men att uthyrningsreglerna också behöver fungera med reglerna om statligt stöd.  

– För att reglerna ska fungera med statsstödsreglerna behöver man kunna påvisa ett marknadsmisslyckande, i detta fallet bostadsbrist. Det är därför det kravet behövs. Vi har delvis hänvisat till de underlag som Boverket tar fram. Men bedömningen om det finns en bostadsbrist behöver lärosätena göra. Detta är en fråga som man kan behöva titta närmare på, säger Andreas Bokerud.

Inväntar ny regering

De nya reglerna föreslås träda i kraft vid årsskiftet. Samtidigt löper det tillfälliga godkännandet för de nio lärosätena som får hyra ut boenden till alla studenter ut.

För att den möjligheten inte ska försvinna behöver en ny regering eller övergångsregering godkänna det nya förslaget eller förlänga det tillfälliga godkännandet innan det löper ut. 

Beslutskedja: En ny förordning om möjlighet för universitet och högskolor att tillhandahålla bostäder

8/6
2022
29/9
2022
6/10
2022
6/12
2022

Forrige artikel Skolreformerna som står på spel i danska valet Skolreformerna som står på spel i danska valet Næste artikel Namnen som önskas – och tippas – som utbildningsminister Namnen som önskas – och tippas – som utbildningsminister
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.