De tar plats i regeringens nya expertgrupp om forskning

Rektorer, professorer, företrädare för näringslivet och det offentliga tar nu plats i den nya forskningsberedningen som ska fungera som rådgivare till regeringen i utvecklingen av den nya forskningspolitiken. ”Det krävs en väldig satsning”, säger Robert Egnell, rektor för Försvarshögskolan, till Altinget.

Sveriges position som en ledande forskningsnation behöver förstärkas och den fria forskningen värnas, menar regeringen som nu har utsett en expertgrupp som ska stötta utformningen av ny forskningspolitik. 

Tanken är att forskningsberedningen ska bidra med nationell och internationell omvärldsbevakning samt bistå regeringen i arbetet med utformningen av den nya forsknings- och innovationspropositionen som ska vara klar i slutet av 2024.

– Min ambition är att kvaliteten i svensk forskning ska öka och att förutsättningarna för forskningsintensiv innovation ska stärkas. I en tid där faktaresistens är alltmer utbrett behöver den fria forskningen värnas. Obunden forskning är en omistlig beståndsdel i det öppna samhället, säger utbildningsminister Mats Persson (L) i ett pressmeddelande. 

Upp till bevis

Den 1 september drar arbetet igång. ​​​Robert Egnell, rektor för Försvarshögskolan, och Anders Hagfeldt, rektor för Uppsala universitet, är två av de femton ledamöterna som ingår i forskningsberedningen. 

– Det generella är att vi står inför en värld av enorma utmaningar, men också möjligheter i form av ny teknik. Oavsett om vi ser det som en värld av samarbete för att lösa gemensamma utmaningar eller för att tävla, så är forskningen absolut a och o för att åstadkomma det vi vill. Därför krävs en väldig satsning på forskningen just nu, säger Robert Egnell till Altinget.

Som företrädare för säkerhetssektorn ser Egnell flera utmaningar. Det säkerhetspolitiska, att vi befinner oss i en internationell kontext av krig och konflikter, men också så kallade breda säkerhetsutmaningar som effekterna av klimatförändringarna, pandemier, terror och radikalisering, samt den extrema fattigdomen.

Dessutom pekar Robert Egnell på automatiseringen, digitaliseringen och AI som enligt honom ”på gott och ont” kommer att förändra våra samhällen och relationer i grunden.

– Det som är himla viktigt, det är att lyckas navigera i det här nya säkerhetspolitiska klimatet av konkurrens och motsättningar på ett klokt sätt. Vi har pratat om ansvarsfull internationalisering i många år, men nu är det dags att leva upp till vad det egentligen innebär. 

Det gäller också att inte fastna i ett rent säkerhetspolitiskt perspektiv, menar han. 

– Vi måste hålla forskningen så fri som det bara går och så global i samarbetsformat som det bara går, samtidigt som vi förstår de säkerhetspolitiska riskerna med alla samarbeten. Den svåra balansgången tror jag behöver genomsyra forskningspropositionen.  

Viktigt med svenska samarbeten

Anders Hagfeldt delar regeringens bild av vilka frågor som ska vara i fokus: excellens, internationalisering och innovation.

– Jag värnar väldigt mycket om den fria forskningen och basanslagen, säger han till Altinget.

– Sen är det klart att vi ska jobba med vissa teman, som klimatfrågorna och digitaliseringen. I sådana tematiska satsningar tror jag att det är viktigt att vi som ett litet land hittar samarbeten. Det finns ingen anledning att konkurrera internt i sådana frågor, det är vi för små för.  

Vad kan ni som ett större lärosäte bidra med? 

– Vi ska stå upp för den fria akademiska forskningen och excellens i våra rekryteringar, men sen är det också viktigt att att utveckla strategiska samarbeten mellan svenska lärosäten, och även med näringsliv, för att göra Sverige till en stark forskningsnation och global aktör, säger Hagfeldt och fortsätter:

– Sen har vi en viktig del som jag också tror hänger på breda universitet och det är hur vi finansierar forskningsinfrastruktur. Vi behöver som land titta på hur finansieringen kan ske på ett bättre sätt än nu.  

Även Robert Egnell vill att finansieringen ses över. 

– Zoomar man in lite snävare på mitt område så har vi som jag ser det en stor utmaning att hantera. Det är att forskning relaterad till försvar och säkerhet alltid har finansierats och bedrivits på helt andra sätt än all annan forskning.

– Det ser jag som ett ganska stort problem som behöver lösas och sudda ut gränserna mellan det området och alla andra områden.  

Är det en diskussion du kommer föra? 

– Ja men det är det.

Beredningen förordnas från den 1 september 2023 till den 30 september 2024, och är enligt regeringen utsedd på personliga meriter.

Forrige artikel Politisk kalender: Det händer resten av 2023 Politisk kalender: Det händer resten av 2023 Næste artikel Utredaren: Vi väntar på nya direktiv om informationsplikten Utredaren: Vi väntar på nya direktiv om informationsplikten
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.