Edholm: Krävs ordentliga förändringar av betygssystemet

Elever från fristående skolor presterar sämre på högskolan. ”Jag stärks i min uppfattning av vi behöver helrenovera friskolesystemet. Fuskbetyg drabbar både eleven och samhället i stort”, säger skolminister Lotta Edholm (L) till Altinget.

Studenter som har gått i fristående gymnasieskolor presterar sämre på högskolan än de som kommer från kommunala skolor. Det visar en ny rapport från Universitetskanslersämbetet (UKÄ) och Skolverket.

{{toplink}}

Helrenovering

Skolminister Lotta Edholm (L) kommenterar rapporten skriftligt till Altinget.

”Jag stärks i min uppfattning av vi behöver helrenovera friskolesystemet. Det behövs betydligt skärpta krav på fristående skolor och dessutom en ny finansieringsmodell för att komma bort från dagens osunda och kostnadsdrivande struktur.”

Enligt skolministern är en del i helrenoveringen utredningen om betygsinflation som regeringen tillsatt. 

”Problemen är stora i kommunala skolor men tyvärr ännu större i de fristående. Fuskbetyg drabbar både eleven och samhället i stort. Det krävs ordentliga förändringar av betygssystemet som tydligare kopplar resultat på nationella prov till slutbetyg.”

S: Tvångsförvalta skolor

Men Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund menar att det inte är tillräckligt. 

– Det här (rapporten, reds. anm.) är förödande kritik av vinstdrivande skolor som visar att det krävs långt mycket hårdare åtgärder än regeringens halvmesyrer för att få slut på betygsfiffel och vinstjakt, säger hon till Altinget. 

Socialdemokraterna vill att gymnasieskolor som ”betygsfifflar” ska kunna tvångsförvaltas. 

– Ett totalförbud mot vinster måste införas i stället för att som regeringen skapa kryphål och gräddfiler åt de största vinstjägarna. Annars kommer vi aldrig åt betygsfusket, säger Åsa Westlund. 

Forrige artikel Lena Ag: ”Jag är ingen förvaltare – jag är en utvecklare” Lena Ag: ”Jag är ingen förvaltare – jag är en utvecklare” Næste artikel S: Låt alla högskolor införa egna antagningskrav S: Låt alla högskolor införa egna antagningskrav
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.