Fridolin lovar gamla löften

SKOLA. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) lovar att några av de budgetposter som röstades ned av Alliansen ska bli verklighet. Det gäller 300 miljoner kronor till speciellt utsatta skolor, enligt en artikel i Svenska dagbladet.

Enligt SvD är det flera punkter i regeringens skolpolitik som regeringen ska driva under våren.

  • Skolverket får ett nytt uppdrag och ska från och med i år kunna gå in i enskilda skolor med låga resultat och jobba aktivt med skolutveckling. Runt 300 miljoner satsas i år extra på svaga skolor.
  • Under våren fattas beslut om en förordning med fokus på att öka personaltätheten på lågstadiet. Huvudmännen ska kunna söka medel genom statsbidrag för att anställa fler.
  • Statsbidraget för läxhjälp kommer att utökas för att fler huvudmän ska satsa på läxhjälp och extra undervisningstid för elever med behov.
  • Obligatoriskt bedömningsstöd och kunskapskrav för läsning i årskurs ett, reformer som förra regeringen lät professor Martin Ingvar utreda och där en lagändring är på gång. Resten av regeringens utlovade läsa-skriva-räkna-garanti ska utredas under våren, med planen att nya regler är på plats 2017.

Fridolin är optimistisk om möjligheterna för regeringen att få igenom allt detta i riksdagen.

– Ja, antingen får vi utredningar eller förordningar på plats, sannolikt redan innan vårändringsbudgeten är presenterad. Därutöver, i och med decemberöverenskommelsen, kan vi göra ändringar i vårändringsbudgeten för att få på plats sådant som tyvärr ströks med Alliansens och SD:s budget, säger Gustav Fridolin till SvD.

Forrige artikel Regeringen ser ny chans för kulturpengar till skolan Næste artikel Regeringen bjuder in till lönesamtal
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.