Friskolor har flest obehöriga lärare

Stockholms friskolor har flest obehöriga lärare i landet, visar en ny rapport från tankesmedjan Arena idé. ”Vi kan i dag inte klara oss utan obehöriga lärare”, säger Johan Enfeldt, författare till rapporten som också ger förslag till åtgärder för att öka andelen behöriga lärare.

Det råder politisk konsensus om att bristen på behöriga lärare är ett av den svenska skolans största problem. Ändå ökar de obehöriga lärarna.

Tankesmedjan Arena Idé har kartlagt vad som gör det lönsamt att anställa obehöriga lärare framför behöriga. I rapporten sammanställs även statistik från Skolverket om andelen obehöriga lärare i samtliga kommuner.

Störst hos friskolor

Andelen obehöriga lärare är störst hos friskolor. I 235 av 290 kommuner utgör de obehöriga lärarna en större del hos friskolor än kommunala skolor.

Sammanställningen av Skolverkets statistik visar att 83 procent av lärarna i skolor med kommunal huvudman är behöriga, medan 71 procent av lärarna i fristående skolor är det.

Rapporten visar också att friskolor i Stockholms län har högst andel obehöriga lärare i hela landet.

Möjliggör större vinstuttag

 Obehöriga lärare är billigare för huvudmännen eftersom de har en lägre lön, något som möjliggör ett större vinstuttag i friskolor, skriver Enfeldt. Samt att de också befinner sig i en mer utsatt situation än sina kollegor eftersom de inte accepteras som medlemmar i lärarfacken.

Åtgärder

Tankesmedjans rapport kommer också med förslag på åtgärder för hur andelen behöriga lärare kan ökas. Bland annat föreslås åtgärder för att stärka de obehöriga lärarnas ställning gentemot arbetsgivaren.

Ett förslag är att låta arbetsgivaren stå för betald kompetensutveckling med sikte på behörighet vid anställning av en obehörig lärare.

– Vi kan i dag inte klara oss utan obehöriga lärare, men det är bättre att de blir en dyr tillfällig lösning på vägen mot fler behöriga än att de fortsätter vara ett billigt och ökande inslag i skolan, säger Johan Enfeldt, författare till rapporten, i ett pressmeddelande.

Ett statligt program för att locka tillbaka behöriga lärare och att ställa större krav på huvudmän med flera skolor som har en ojämn fördelning behöriga är två andra förslag som ges. 

Forrige artikel Nytt statsbidrag ska få lärare att forska på arbetstid Nytt statsbidrag ska få lärare att forska på arbetstid Næste artikel SKR om nya läraravtalet: ”Handlar om andra saker i dag” SKR om nya läraravtalet: ”Handlar om andra saker i dag”
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.