Gröna studenter: Höj fribeloppet så fler kan vidareutbilda sig

DEBATT. Höj fribeloppet för studenter och möjliggör att fler kan vidareutbilda sig under arbetslivet. Vi vill ha en hållbar syn på individen och arbetet för att matchningen på arbetsmarknaden ska bli bättre, skriver Gröna studenter.

Aleese Rydlund
Språkrör för Gröna studenter
Katarina Folkeson
Språkrör för Gröna studenter

 

För Gröna Studenter är det viktigt att färdigutbildade studenter snabbt kommer in på arbetsmarknaden, så att deras utbildning kommer till nytta och så att de får en meningsfull tillvaro i sitt yrkesliv. Vi ser flera områden som behöver utvecklas för att matchningen mellan arbetsmarknaden och studenter ska bli bättre.

Synen på utbildning och kompetens behöver breddas. Idag har det snarare blivit ett krav än en merit att ha en universitetsexamen, men vi vet att utbildning kan vara mer än det. Det finns en risk att personer med flera år på folkhögskola eller yrkeshögskola sållas bort bland ansökningarna, på grund av en snäv bild av kompetens och erfarenhet.

Snabbspår och validering

Nyanlända behöver få sin utbildning validerad snabbare. En grupp som får vänta onödigt länge på att komma in på arbetsmarknaden är personer som har en fullvärdig examen från sina hemländer, men som fastnar i tröga system för validering av sin utbildning när de kommer till Sverige. I värsta fall måste man göra om hela sin utbildning för att få anställning här. Det behövs fler snabbspår och inriktade kurser i svenska kombinerat med anställning eller praktik så att nyanlända kan komma in på arbetsmarknaden snabbare. Det är en vinst för samhället, arbetsgivaren och individen att ett snabbare och bättre system kommer på plats.

Höj fribeloppet

Det livslånga lärandet behöver bli verklighet. Idag byter många bransch flera gånger under sin karriär och för att kunna matchas med jobb behöver möjligheterna att bilda om sig utökas. Ett höjt ålderstak och fler år för att få CSN möjliggör att fler vågar byta riktning i karriären. Det är en enorm tillgång för arbetsmarknaden att ha multikompetenta arbetstagare, men då måste möjligheterna för det finnas. Ett annat sätt att möjliggöra det livslånga lärandet är att höja fribeloppet, så att det blir lättare att jobba och studera samtidigt.

Friskvård för studenter

Studenter behöver hålla hela studietiden för att klara arbetslivet. Ett stort problem hos dagens studenter är den utbredda psykiska ohälsan. Om studenter inte ens klarar studietiden, hur ska de då orka ta sig in på arbetsmarknaden? Stärkta åtgärder för studenters psykiska hälsa är en viktig investering för både folkhälsan och studenters framtid på arbetsmarknaden. Här behövs till exempel en stärkt studenthälsa, friskvård för studenter, kortare karenstid och ett tydligare rehabiliteringsansvar.

En hållbar syn

Vi tror att samhället mår som bäst när individerna också gör det. Det är därför viktigt att politiken styrs av en hållbar syn på arbete och utbildning. För att matchningen ska bli som bäst behövs en arbetsmarknad som tar hänsyn till att livet består av mer än arbete och därför ger individer utrymme för allt de värdesätter i sina liv.

Forrige artikel Debatt: Så sluter vi gapet mellan examen och jobb Debatt: Så sluter vi gapet mellan examen och jobb Næste artikel Debatt: Brist på skolledare hotar öka skolsegregationen Debatt: Brist på skolledare hotar öka skolsegregationen
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.