Halv miljard till skolan: ”Stoppar inte nedskärningarna”

Regeringen lägger 500 miljoner extra på skolan i år, men enligt Sveriges lärare är det mindre än en fjärdedel av vad som behövs. ”En halv miljard räcker inte långt”, säger ordförande Åsa Fahlén. 

Regeringen skjuter till 500 miljoner kronor till skolan i vårändringsbudgeten. Detta för att motverka inflationens effekter och upprätthålla kvaliteten i undervisningen. 

– Pengarna ska gå oavkortat till skolväsendet, exempelvis till grundskolan och motsvarande skolformer där det finns stora behov, säger skolminister Lotta Edholm (L) i ett pressmeddelande. 

Regeringen räknar med att tillskottet motsvarar 1 miljon läroböcker eller lönekostnaderna för 1 320 lärartjänster under ett halvår.

”Inte tillräckligt”

Fackförbundet Sveriges lärare beräknar att skolan behöver 4 miljarder extra i år. 

– För att hindra nedskärningarna som sker behövs det 2 miljarder. Och 2 miljarder till löneökningar för våra medlemmar. En halv miljard räcker inte långt, det är ju mindre än en fjärdedel av de pengar som behövs, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges lärare, till Altinget. 

Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) ordförande Anders Henriksson välkomnar regeringens besked. 

”I det svåra ekonomiska läget som Sveriges kommuner befinner sig i, är det välkommet med mer resurser till skolan, även om jag vet att behoven är större än vad det här tillskottet räcker till”, skriver han till Altinget. 

”Om dessa resurser kommer ut till skolorna inom ramen för det generella statsbidraget kan det göra nytta på ett sätt som det inte skulle göra om det skickas ut som ett nytt, riktat statsbidrag omgärdat av ett detaljerat regelverk.”

Fortsatta neddragningar

Enligt Åsa Fahlén kommer neddragningarna i skolan fortsätta trots de extra pengarna.   

– Vi ser nu att man faktiskt gör sig av med legitimerade förskollärare och lärare. Ibland ersätter man med obehörig personal och ibland ersätter man inte överhuvudtaget. Då blir det ju ännu färre barn och elever som får undervisning av legitimerad personal, säger hon och fortsätter: 

– När det gäller barn och unga kan man inte säga att det kommer mer pengar nästa år eller om två år. Varje år är betydelsefullt.  
 
Har du några förhoppningar nu när budgeten presenteras?
 
– Jag brukar vara positiv men i det här läget är jag inte det. I och med att de presenterar detta så misstänker jag att det inte kommer mer. Det är för lite och det är jättetråkigt. 

– Jag tycker ändå att regeringen i många fall har lyft rätt saker i skolpolitiken. Men satsningarna är otillräckliga. Pengarna spelar roll för att kunna genomföra andra saker som man tycker är viktiga. Den här satsningen på kunskap, till exempel. Hur ska man kunna göra det utan att barn och eleverna blir undervisade av en legitimerad förskollärare och lärare?  

Forrige artikel Arvsfonden: S och V missnöjda med Riksrevisionens svar hos socialutskottet Arvsfonden: S och V missnöjda med Riksrevisionens svar hos socialutskottet Næste artikel Ministern om styrelsekritiken: Beklagar att beskedet kom sent Ministern om styrelsekritiken: Beklagar att beskedet kom sent
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.