Hult (MP): Krantz ställer studenter mot varandra

SLUTREPLIK. Att fortsätta utveckla studieavgifterna skulle vara förödande för den svenska högre utbildningen. Mitt land ska vara en fristad där alla är välkomna, skriver Miljöpartiets Emma Hult.

Emma Hult (MP)
Riksdagsledamot

Att vilja utveckla i stället för att avveckla studieavgifterna riskerar att leda till att bara de vars plånbok är fet nog kan plugga vidare. I Sverige ska utbildning vara fri.

Tobias Krantz menar att det nu är dags att ta nästa steg i att utveckla studieavgifterna. Det skulle vara förödande för en breddad rekrytering, något som behövs för att höja kunskapsnivån och kvaliteten i den svenska högre utbildningen. 

Avgifter för alla

Kunskap är något som bara blir större när den delas, därför bör fler få ta del av den, och då får det faktiskt kosta pengar. Jag känner en stor oro inför att en utveckling av studieavgifterna i slutändan kommer leda till studieavgifter på all svensk utbildning, för alla. Det kanske dock är det Krantz önskar.

Ingen fristad längre

Att antalet utländska studenter är lika till antalet som innan studieavgifterna infördes är givetvis bra. Problemet kvarstår dock, har du inte de ekonomiska möjligheterna att betala för din utbildning så har du inte heller möjlighet att komma till Sverige för att studera.

Sverige har tidigare varit en fristad för studenter från länder där det inte är självklart att kvinnor kan studera vidare, eller där HBTQ-personer inte känner sig trygga att göra det. Denna fristad finns inte längre för alla, utan bara för dem med pengar nog att betala för fristaden.

Behöver en fet plånbok

Internationella studenter har inte längre samma möjlighet att ta del av vår kunskap och dela med sig av sin. Inte samma möjlighet att stanna kvar och utveckla Sverige eller för den delen ta med sig sin nya kunskap hem och göra sitt hemland ännu bättre.

För att kunna studera i Sverige behöver du en fet plånbok, det är inte den kunskapsnation jag önskar att Sverige ska vara.

Alla välkomna

“Talangfulla studenter bör kunna erbjudas en kostnadsfri utbildning i utbyte mot att de förbinder sig att praktisera eller jobba på ett svenska företag under en tid”, skriver Krantz. 

I stället för att ställa “talangfulla studenter”, vad nu det är, mot “otalangfulla studenter” så bör vi återinföra en kostnadsfri utbildning för alla.

I mitt land ska det inte spela någon roll om du kommer från Italien eller Indien. Välkommen hit, vi behöver dig och din kunskap.

Forrige artikel Lärarförbundet: Regeringens förslag saknar vetenskapligt stöd Lärarförbundet: Regeringens förslag saknar vetenskapligt stöd Næste artikel Debatt: Sluta sätta barn i baracker Debatt: Sluta sätta barn i baracker
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.