Lista: Friskolorna som nekas öppna

Skolinspektionen säger nej till nästan hälften av de ansökningar som kommit in om att starta eller utöka friskolor nästa läsår. Altinget har hela listan.

Förra året fick Skolinspektionen in nästan 100 ansökningar om att starta eller utöka en fristående skola läsåret 2024/2025. Nu har myndigheten fattat beslut i ärendena. 

Majoriteten av de inkomna ansökningarna kommer från skolkoncerner. Internationella engelska skolan vill öppna två nya grundskolor, en i Upplands-Bro och en i Norrtälje. Den koncern som har ansökt om att starta flest nya skolor är Jensen, som vill öppna grundskolor i  Sigtuna, Örebro och Enköping, samt en gymnasieskola i Haninge.  

Nästan hälften nekas

Skolinspektionen godkänner 49 av de 94 inkomna ansökningarna. Bland annat får Internationella engelska skolan starta två nya grundskolor och Kunskapsskolan får grönt ljus för att utöka två skolor. 

Samtidigt nekas 45 friskolor. De vanligaste avslagsgrunderna är enligt myndigheten otillräcklig elevprognos och påtagligt negativa följder för kommunerna. Bland de som nekas finns Jensen, som får avslag på att starta tre nya grundskolor, och Drottning blankas gymnasium som inte får utöka fem skolor. 

– Det är vanligt att kommunen i sina remissvar avstyrker ytterligare etablering av utbildningsplatser med hänvisning till överkapacitet. Årets utfall har visat ett ökat antal avslag med grunden påtagligt negativa följder, säger Carin Clevesjö, chef för enheten för tillståndsprövning på Skolinspektionen.

{{toplink}}

Forrige artikel Granskningen av vuxenutbildningen ska växlas upp – kräver pengar Granskningen av vuxenutbildningen ska växlas upp – kräver pengar Næste artikel Sju ministrar ska frågas ut av KU Sju ministrar ska frågas ut av KU
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.