Lista: Så mycket tjänar myndighetscheferna efter höjningen

Vem har högst lön av skolmyndigheternas chefer? Och vem får högst procentuell löneökning? Altinget har kartlagt vad generaldirektörerna tjänar.

För andra året i rad toppar rikspolischef Anders Thornberg listan över landets bäst betalda myndighetschefer. Med en lön på 179 900 kronor har hans månadsinkomst ökat med 1,75 procent jämfört med förra året, efter regeringens beslut om löneökningar. Den nya lönen är bara 4 100 kronor ifrån det som Ulf Kristersson får som statsminister.

På lönelistans prispall finns också Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg med 176 500 kronor och Sveriges överbefälhavare Micael Bydén med 173 500 kronor.

Bland skolmyndigheterna är det Skolverkets gd Peter Fredriksson som tjänar bäst, med en ny lön på 126 700, följt av Thomas Persson, gd för Myndigheten för yrkeshögskolan och Eino Örnfeldt, gd för Universitets- och högskolerådet, som får 124 200 respektive 122 500 kronor.

Som helhet får gruppen en löneökning på 1,8 procent, vilket är samma genomsnittliga ökning som förra året. Men Petra Mårselius, överintendent på Forum för levande historia, sticker ut. Hennes nya lön är 5,88 procent högre nu jämfört med den förra, vilket innebär att hon har ökat mest procentuellt sett.

Mårselius hamnar dock fortfarande i bottenskicket om man ser till faktisk månadsinkomst. Sämst av alla tjänar dock direktören för Överklagandenämnden för studiestöd, Robert Dalman. Summan på hans lönekuvert ligger på 86 800 kronor.

De får högst ökning

Sidas generaldirektör Carin Jämtin, som tvingas lämna sitt uppdrag, får ingen ökning i lönekuvertet. Det gäller dock inte Migrationsverkets mångårige gd Mikael Ribbenvik, vars lön nu har ökat från 143 700 kronor till 146 200 kronor.

En av de högsta procentuella löneökningarna får däremot Thomas Persson, generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan. Med en ökning på 3,33 procent landar han nu på 124 200 kronor i månaden.

Gäller retroaktivt

De nya lönerna gäller retroaktivt från och med den 1 oktober 2022.

Forrige artikel S kallar in utskottet – kräver åtgärder på ”vinstjakten” S kallar in utskottet – kräver åtgärder på ”vinstjakten” Næste artikel Rapport: Sverige misslyckas med digitaliseringen Rapport: Sverige misslyckas med digitaliseringen
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.