Norges hälsominister avgår efter plagiatskandal

Norges hälso- och omsorgsminister fuskade i sin masteruppsats. Nu meddelar hon sin avgång.

Norska hälso- och omsorgsministern Ingvild Kjerkol tvingas avgå efter att ha blivit fälld för avsiktligt fusk i sin masteruppsats. Det meddelar statsministern Jonas Gahr Støre vid en gemensam pressträff på fredagen.

– Slutsatsen som studentnämnden på Nord universitet kommit fram till förmedlades till Ingvild i onsdags. Kort därefter fick jag besked. Nämnden har kommit fram till att det förekommer en inte obetydlig mängd plagiat, och att det enligt lagen är att betrakta som fusk, säger han på pressträffen enligt Altinget.no.

Jonas Gahr Støre säger också att nämnden kommit fram till att plagiatet gjordes avsiktligen.

Fler fuskande ministrar

Kjerkol är inte den första norska ministern som tvingas avgå på grund av uppsatsplagiat. I januari blev det känt att forsknings- och högskoleminister Sandra Borch plagierat flera passager i sin masteruppsats i juridik. Kort därefter fick hon lämna sin position.

{{toplink}}

,

Forrige artikel Magdalena Andersson vill göra upp med ”marknadskaoset” Magdalena Andersson vill göra upp med ”marknadskaoset” Næste artikel Så mycket får myndigheterna i budgeten Så mycket får myndigheterna i budgeten
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.