Partier om regeringens förskoleförslag: ”Dödsstöten för pedagogisk omsorg”

Nu ligger regeringens proposition om en förskola för fler barn på riksdagens bord. Altinget har pratat med några av partierna om förslagen.

Propositionen innehåller förslag om att kommunerna ska ha skyldighet att kontakta vårdnadshavare till barn som inte har någon förskoleplats, och i vissa fall reservera en plats trots att föräldrarna inte har sökt. Syftet är att främja integration och språkutveckling hos nyanlända barn.

”Kommer inte hjälpa”

Lars Hjälmered, utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna, tycker att förslagen i propositionen är goda men otillräckliga. 

– Vi har stora problem i Sverige med bristande språkkunskaper. Många små barn kan helt enkelt inte språket och kommer att få väldigt svårt att klara såväl skolan som livet om de inte får rätt stöd, säger han till Altinget.

Moderaterna vill se en obligatorisk språkscreening på BVC vid 3 års ålder med en obligatorisk språkförskola för de barn som bedöms vara i behov av det. 

– Regeringen vill att förskola ska erbjudas till fler, men det kommer inte att hjälpa alla barn som behöver språkstöd. Vi vill att det ska bli obligatoriskt med förskola för de barn som inte kan svenska. 

”Dödsstöten för pedagogisk omsorg”

Sverigedemokraterna ser flera problem med propositionen. Partiets ansvariga för förskolefrågor, Michael Rubbestad, menar att förslaget i sig är att slå in öppna dörrar eftersom det redan förekommer en uppsökande verksamhet.

– Vidare trivs inte alla barn i större barngrupper och dessa förslag riskerar att bli dödsstöten för den pedagogiska omsorgen i kommunerna, säger han till Altinget.

– Att reservera en förskoleplats som sedan kan komma att avböjas innebär ökade kostnader för våra kommuner då de behöver ta höjd för exempelvis dimensionerade lokaler, inköp, utökande upphandlingar eller fler pedagoger och personal, ekonomiska satsningar som riskerar gå ut över bland annat den pedagogiska omsorgen.

Obligatorisk för dem som behöver den

I stället vill Sverigedemokraterna att förskolan ska göras obligatorisk enbart för de barn som verkligen behöver den. Vilket enligt partiet är barn i utsatta områden som präglas av våld, narkotika och otrygghet.

– Varför ska barnen i den pedagogiska omsorgen i Boden behöva anpassa sig för att regeringen misslyckats med sin integrationspolitik i Stockholms förorter? 

Bedömer du att det finns stöd i riksdagen?

– Givet att Liberalerna tyvärr är positiva till en i förlängningen helt obligatorisk förskola är det inte osannolikt att denna proposition vinner riksdagens bifall. Avgörandet hamnar dock sannolikt i Centerpartiets knä.

Sverigedemokraterna avser däremot att återkomma med en följdmotion och hoppas kunna hitta samsyn med Moderaterna och Kristdemokraterna i frågan.

Saknar förslag om kompetensutveckling

Fredrik Christensson, utbildningspolitisk talesperson för Centerpartiet, välkomnar inriktningen av propositionen och tycker det är bra att fler får möjligheten att gå på förskola. Han bedömer också att den har stöd i riksdagen. 

– Vi hade dock gärna velat sett att man gått vidare med de förslag som rör kompetensutvecklingen för förskollärare och barnskötare, säger han till Altinget. 

{{toplink}}

Beslutskedja: Fler barn i förskolan för bättre språkutveckling i svenska

24/10
2019
14/9
2020
14/9
2020
20/10
2020
23/11
2020
24/11
2020
24/11
2020
27/11
2020
2/12
2020
21/5
2021
24/5
2021
9/6
2021
27/1
2022
28/1
2022
8/3
2022
10/3
2022
17/5
2022
25/10
2022

Forrige artikel Färre får jobb efter yrkesexamen – ”Iskall arbetsmarknad” Färre får jobb efter yrkesexamen – ”Iskall arbetsmarknad” Næste artikel Lagrådet: Svårt för arbetslösa och egenföretagare att få nya studiestödet Lagrådet: Svårt för arbetslösa och egenföretagare att få nya studiestödet
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.