Stämman gick emot C-ledningen: Inga betyg innan högstadiet

Centerpartiet har antagit sin nya skolpolitik. En av partiets viktigaste frågor framöver. Men Muharrem Demirok fick se sig besegrad när stämman sade nej till partistyrelsens förslag om att korta sommarlovet och gick längre i frågan om betyg innan högstadiet.

ÖREBRO. Stora delar av Centerpartiets nya skolprogram antogs på fredagen. Bland annat ställde sig stämman bakom partistyrelsens förslag att införa allmän förskola från två års ålder, elevers rätt till läromedel ska regleras och det ska införas en central läromedelsgranskning.  

Partiet slöt också upp bakom att utreda betyget F, en ny finansieringsmodell för skolan och förbud mot vinstutdelning vid brister. 

– Det märks att partiet har ett enormt engagemang för skolfrågor. Av 52 förslag togs 50 i sin helhet, säger programansvarig talesperson Madeleine Jakobsson på en pressträff. 

{{toplink}}

Cuf-vinst

Men det fanns också punkter där partistyrelsen inte fick stöd från partiet. 

Förslaget om att förlänga läsåret i grundskolan föll, vilket partiledningen ville göra genom att korta sommarlovet. I stället antogs skrivelsen att verka för att läsåret förändras i grundskolan. 

Stämman gick också emot kommitténs förslag om att utreda om betygen ska tas bort i årskurs 6, för att i stället ta ståndpunkten att inga betyg ska ges innan högstadiet, en fråga som ungdomsförbundet drivit.

”Cuf vann stort mot partistyrelsen i frågan om att betyg endast ska ges i högstadiet. Tydligt att partiet vill ha en evidensbaserad betygspolitik!” skriver Caroline von Seth, Cuf-ordförande, på X.

Pekades ut som känsligt

Inför omröstningen pekades den nya utbildningspolitiska linjen ut som särskild känslig för den nya partiledaren Muharrem Demirok, som dock inte själv ansåg att det skulle bli en alltför stor förlust om stämman tyckte annorlunda.

– Jag hade inte blivit vald om inte medlemmarna tyckt att skolpolitiken var en viktig fråga, så jag känner mig väldigt trygg. Men jag hoppas också att centerpartister från hela landet kommer hit och pressar vår politik ytterligare, sa Demirok till Altinget innan omröstningen.

– Att sätta prestige i någonting när man kommer till en stämma, det är ganska dumt.

{{toplink}}

Forrige artikel C-ledningen utmanas i strid om ny politik C-ledningen utmanas i strid om ny politik Næste artikel Slopade studieskulder stötte på patrull hos C-studenterna Slopade studieskulder stötte på patrull hos C-studenterna
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.