Peter Fredriksson: Vi ser över kvalitetsdialogerna

Efter regeringens neddragning på Skolverket i budgeten ser myndigheten nu över kvalitetsdialogerna med huvudmännen och avvaktar öppnandet av nya kontor. ”Det är sannolikt att man kommer skruva på uppdraget”, säger myndighetens gd Peter Fredriksson till Altinget. 

I samband med Skolverkets regionalisering som påbörjades under hösten inleddes också kvalitetsdialoger med huvudmännen, som syftar till att stödja huvudmännen i deras arbete med planering, genomförande och utveckling av verksamheten.

Men i budgeten kapades satsningen med 61 miljoner. Och från 2024 vill regeringen minska anslaget med 85 miljoner kronor. Trots det ligger uppdraget kvar. 

{{toplink}}

– Vi ser ett mycket stort värde av att kunna ha de här kvalitetsdialogerna. Att vi möter huvudmännen och diskuterar nulägesbilden och vad som behöver utvecklas. De signalerna har vi även fått från politiken, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, till Altinget. 

Väntar med nya kontor

I dag har Skolverket fyra regionala kontor och ett 20-tal medarbetare som arbetar med kvalitetsdialogerna. Under 2023 skulle nya kontor invigas i Umeå, Gävle, Växjö och Örebro, men det avvaktar myndigheten med.

– Vi hade planerat öppna ytterligare kontor i år och växla upp antalet medarbetare, men vad vi gör nu är att titta på vad nästa steg är.  

Just nu för Skolverket dialoger med regeringen. 

– Vi har fortsatta diskussioner om hur detta ska finansieras. Hur kan vi effektivisera? Vad kan politiken göra för att vi ska kunna bygga upp det här? 

Ser över uppdraget

Man diskuterar också om uppdraget kan se ut på ett annat sätt, om dialogerna kan genomföras på ett annat sätt och hur ofta, berättar Peter Fredriksson

– Olika huvudmän och skolor har olika behov, säger han och betonar: 

– Men om det verkligen ska bli något bra så duger ju inte det vi har nu.

För tillfället flyter kvalitetsdialogerna på enligt plan, men i nästa steg kan den ändrade budgeten ställa till det för uppdraget. 

– Annars blir det lite halvmesyr. Vill man verkligen åstadkomma en förändring så måste man ta i. Det är sannolikt att man utifrån de här dialogerna kommer att skruva på uppdraget med kvalitetsdialogerna och att vi delvis kan få nya saker att förhålla oss till. 

{{toplink}}

Forrige artikel Sameh Egyptsons avhandling anmäls Sameh Egyptsons avhandling anmäls Næste artikel Centerpartiets valanalys: Det var vårt största misstag Centerpartiets valanalys: Det var vårt största misstag