Skolinspektionens granskningar ska öka: ”Fler oanmälda besök”

Skolinspektionen får mer pengar för att öka sina granskningar, meddelar regeringen i höstbudgeten. Samtidigt sparar man in på Skolverket och Universitets- och högskolerådet.

Samtidigt som regeringen sparar in på myndigheterna genom att dra ner på förvaltningsanslagen med 1 procent, så satsar man miljoner på att bygga ut Skolinspektionen.

– Alla myndigheter kan naturligtvis effektivisera sin verksamhet. Det gäller för oss alla. Det är ekonomiskt svåra tider nu och då måste alla dra sitt strå till stacken, säger skolminister Lotta Edholm (L) till Altinget. 

För 2024 vill regeringen tillföra 25 miljoner kronor till Skolinspektionen. 2025 ökar man summan till 40 miljoner och från och med 2026 vill regeringen öka myndighetens anslag med 60 miljoner. De extra pengarna ska gå till fler granskningar. 

– I grund och botten handlar det om alla barns rätt till en bra utbildning i Sverige oavsett vilken skola man går i. Skolinspektionen har visat att de skolor som man har utövat tillsyn på så är det ungefär hälften som har brister, säger Lotta Edholm. 

Fler oanmälda besök

– Vi ser tecken på att vi måste utöka tillsynen för att se till att skolorna är tillräckligt bra. Mycket av det här kommer kunna gå till fler oanmälda besök, det vill säga att man inte talar om i förväg att man kommer. Det finns skolor som försöker lägga till rätta de problem man har när de vet att Skolinspektionen är på ingång. 

Särskilt vill regeringen att Skolinspektionen ska granska konfessionella friskolor, samt skolor där myndigheten misstänker våldsbejakande extremism eller islamism.  

– Myndigheten ska särskilt fokusera på de skolor där man bedömer att det finns sådana risker. Det handlar också generellt sett om kvalitet, säger Edholm. 

Avser ni ge ytterligare uppdrag till myndigheten?  

– Det finns redan uppdrag i den här riktningen. Det är för tidigt ännu att säga om det kommer ytterligare instruktioner så småningom. Det vågar jag inte svara på nu.

Skolverket förlorar pengar

Skolverket och Universitets- och högskolerådet (UHR) är två av de 13 myndigheter som får minskat anslag i budgeten. Totalt drar regeringen ner på myndigheten med 4 miljoner. Och UHR får minskade anslag med 24 miljoner för 2024.

– Det är aldrig roligt att göra neddragningar men i det läget som vi befinner oss i nu så är det helt nödvändigt, säger Lotta Edholm. 

{{toplink}}

Forrige artikel SKR: Välfärdspersonalen kommer få färre kolleger SKR: Välfärdspersonalen kommer få färre kolleger Næste artikel Neddragningar på anslagen till lärosätena Neddragningar på anslagen till lärosätena
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.