Replik: M och SD fäller alla förslag som skulle få bort marknadsflummet

Det är inte förvånande att Ulla Hamilton försvarar friskolornas orättvisa privilegier men M och SD sviker barnen när de stoppar förslag som tar itu med marknadsskolans problem, skriver Gunilla Svantorp (S), ordförande i utbildningsutskottet, i en replik.

Ulla Hamilton påstår att alla problem i skolan skylls på friskolor. Det stämmer inte. Däremot finns det ett skriande behov av att ta itu med avarterna på skolmarknaden.

{{toplink}}

Det är inte förvånande att en företrädare för Friskolornas riksförbund försvarar de orättvisa privilegier som vinstdrivande friskolekoncerner fått i svensk skola. Det som däremot är beklagligt är att Moderaterna och Sverigedemokraterna återigen väljer att ställa sig på skolkoncernernas sida istället för elevernas.

Det är ett svek mot våra barn och unga.

Vem vinner?

Att de högerkonservativa Moderaterna och Sverigedemokraterna samlade en majoritet och röstade ner regeringens förslag om en likvärdig skolpeng beskrivs av Hamilton som ”en viktig delseger”. För vem är detta en delseger?

Det förslag som röstades ner handlade om att göra resursfördelningen mer rättvis, så att vinstdrivande friskolekoncerner inte överkompenseras för kostnader och ansvar som bara kommunala skolor har. Det var alltså en seger för de som täljer guld och dränerar svensk skola på pengar. Men en förlust för våra barn och unga.

Ta tillbaka den demokratiska kontrollen

Vi socialdemokrater vill värna allas möjlighet att välja skola, men vi ser att vinstjakten måste bort. Fokus i svensk skola ska vara på kunskap och bildning, inte att tjäna så mycket pengar som möjligt. Här blundar de högerkonservativa för alla de problem vi ser bland vinstdrivande friskolor i dag – med lägre lärartäthet, lägre lärarlöner och glädjebetyg.

Vinstjakt får gå före elevernas kunskapsutveckling och det är skattebetalarna som får betala kalaset. Det är orimligt och därför vill vi socialdemokrater ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan.

Sverige är det enda land i världen som tillåter vinstutdelning i den gemensamt finansierade skolan. Varför samhället ska överkompensera friskolekoncerner för ett arbete som de inte ens utför får vi inga svar på. Resurser som samhället vare sig har kontroll eller insyn över hur de används.

M och SD fortsätter säga nej

Moderaterna och Sverigedemokraterna samlar en majoritet i riksdagen och stoppar alla förslag som på allvar tar itu med marknadsskolans problem. Men vi socialdemokrater ger oss inte – vinstjakten måste få ett slut. När riksdagens högerkonservativa nu, utan att presentera några egna konkreta förslag, fäller förslag som skulle få bort marknadsflummet – då får vi vända oss till väljarna.

I september är det val till riksdagen. Då avgör svenska folket om deras folkvalda ska fortsätta säga nej – eller om vi ska ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden.

Forrige artikel SKR:s roll är en ad hoc-korporativism utan demokratiskt ansvar SKR:s roll är en ad hoc-korporativism utan demokratiskt ansvar Næste artikel Nya läroplanen innebär risk för daterade läromedel Nya läroplanen innebär risk för daterade läromedel
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.