Römosseskolan får skolpeng igen efter pengastopp

Römösseskolan får skolpeng – för första gången sedan juni, då den drogs in. Enligt en riskanalys som grundskolenämnden beställt skulle ett fortsatt pengastopp kunna medföra allvarliga ekonomiska konsekvenser för Göteborg stad.

Efter ett extrainsatt möte bestämde grundskolenämnden i Göteborg att Römosseskolan ska få november månads elevpeng, rapporterar bland andra SVT Nyheter.

Stora ekonomiska konsekvenser

Om Göteborg stad inte betalar elevpeng till Römosseskolan skulle staden kunna tvingas betala skadestånd, enligt en riskanalys som nämnden beställt av förvaltningen.

Skadeståndet skulle troligtvis bli så pass stort att skolpengen i Göteborg skulle behöva sänkas.

Inga pengar sedan i somras

Göteborg stad har inte betalat Römosseskolan sedan i juni. Totalt har staden inte betalat 40 miljoner kronor. Vad som ska hända med de pengarna ska beslutas om vid ett senare tillfälle.

Nämndens ordförande: ”Vi blir tvungna”

Nämndens ordförande Axel Darvik (L), har tidigare sagt att det är politikernas ansvar att se till att skattepengarna används rätt.

– Vi blir tvungna att göra ett utbetalningsförsök till föreningens nya bankgiro trots de risker vi ser med bland annat penningtvätt, säger Axel Darvik till Göteborgs-Posten (GP).

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) sitter som ledamot i grundskolenämnden. Till GP säger hon att alla partier varit övers om ”att det inte känns bra att betala skolpeng till en skola som utreds för grova ekobrott”.

– Men vi måste sköta våra kort rätt och inte riskera ett ännu större skadestånd till Römosseskolan, fortsätter Tryggvadottir Rolka till tidningen.

Många turer

Turerna kring Römosseskolorna i Göteborg har varit många. I Skolinspektionens rapport från förra sommaren framgick det att skolan hade haft könsuppdelade lektioner sedan den startades.

Samma månad sparkas rektorn – som tidigare suttit i riksdagen för Moderaterna. Han åtalas senare för grovt bokföringsbrott.

I oktober meddelade Skolinspektionen att de dragit tillbaka Römosseskolornas tillstånd från och med den 19 november, något som Altinget rapporterade om.

Tidigare i november avslöjade GT att stora delar av skolans resurser har gått till utlandsresor, hotellvistelser och sexklubbar.

{{toplink}}

Forrige artikel Ny skolform föreslås – ”Komplement till kommunala yrkesutbildningar” Ny skolform föreslås – ”Komplement till kommunala yrkesutbildningar” Næste artikel Utköp av chefer riskerar att öka: ”Politiken går över gränsen” Utköp av chefer riskerar att öka: ”Politiken går över gränsen”
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.