Sfi-avhoppen: Skolverket ska ta fram nya kurser

Mer än var tredje elev på sfi-utbildningen avbryter studierna utan godkänt i någon kurs. Nu får Skolverket i uppdrag att ta fram kurser i sfi och yrkeskurser på grundläggande nivå. 

Sfi-utbildningarna dras med låg genomströmning och bristande kvalitet. Nästan hälften som påbörjar en sfi-utbildning hoppar av, visar ny statistik från Skolverket. 

– Regeringen arbetar aktivt med att reformera sfi i sin nuvarande form för att både höja studieresultaten och öka genomströmningen, sade utbildningsminister Mats Persson (L) till Altinget i samband med att regeringen presenterade skärpta krav för utbildningen, däribland förslaget om en treårsgräns för att klara sfi. 

Nu tar regeringen ytterligare steg. Under torsdagen fattade regeringen beslut om ett uppdrag till Skolverket att för kommunal vuxenutbildning ta fram kurser i utbildning i svenska för invandrare och yrkeskurser på grundläggande nivå. 

{{toplink}}

Orsakerna till avhoppen

Skolverket vill inte kommentera det nya uppdraget, men släppte nyligen en rapport där bakgrunden till avhoppen kartläggs. Myndigheten pekar bland annat på en stor variation i kurserna och skillnader kommuner emellan. 

– Det behövs resurser och arbete för att fånga upp eleverna. Särskilt om det är många avbrott, säger Hanna Österlund, som författat rapporten, till Altinget. 

Av eleverna som påbörjade sina studier 2018 hade 37 procent inte fått godkänt betyg i någon kurs på fem års tid. Mer än var tredje elev avbröt studierna utan godkänt i någon kurs. Samtidigt kan en stor del av avhoppen inte förklaras. 

– Det är ofta svårt att få tag på eleverna när de väl har gjort ett avbrott och att få information om orsaken. Ibland kan det också handla om att man skulle behöva en tolk, säger Hanna Österlund och fortsätter:

– Vårt intryck är att det ofta handlar om att elever går ut i arbete. Sen kan det också vara att elever flyttar från den aktuella kommunen. Och så kan det förstås handla om familjeskäl, föräldraledigheter eller hälsoskäl. 

Vad behöver kommunerna göra? 

– Huvudmännen behöver arbeta mer systematiskt. Undersöka orsakerna till studieavbrotten. Registrera orsakerna till avbrotten i sina uppföljningssystem. Men också att man undersöker bakgrunden till avbrotten. Det kan ju handla om att eleven inte tycker att undervisningen har fungerat, säger Hanna Österlund. 

{{toplink}}

Beslutskedja: Skärpta krav i sfi

29/2
2024
5/3
2024
5/4
2024
24/5
2024

Forrige artikel Nytt avtal klart för Sveriges skolledare Nytt avtal klart för Sveriges skolledare Næste artikel Så mycket lägger studenterna på hyra Så mycket lägger studenterna på hyra
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.