Slutreplik: Vi vill se handling i skolfrågan

Det är mycket välkommet att Miljöpartiet vill diskutera de Sverigefinska skolornas situation. Det är också välkommet att de problem och hot som dessa skolor står inför inte bara är vår bild utan även Miljöpartiets. Det skriver Sverigefinska skolan i Stockholm tillsammans med Finsk-svenska handelskammaren, Finlandsinstitutet och akademiska experter på finska språket. 

Af Sverigefinska skolan i Stockholm, Finsk-svenska handelskammaren, Finlandsinstitutet och akademiska experter på finska språket
Se undertecknarna i rutan nedan

För att kunna säkerställa dessa skolors fortsatta verksamhet behövs en skoldebatt som ser till helheten. Det behövs en skoldebatt som inte drar till med storsläggor och buntar ihop skolor med helt olika förutsättningar. För så enkel är inte verkligheten.

Vad säger övriga riksdagspartier?

Fler partier än Miljöpartiet borde ta den här debatten. Fler partier borde också komma med konkreta exempel på hur åtgärder som vidtas ska utformas så att till exempel Sverigefinska skolor inte drabbas. En del typer av krav som ställs på skolor kan komma att slå hårt och bli väldigt resurskrävande. Vad säger ni övriga riksdagspartier?

{{toplink}}

Sverige behöver fler skolor som de Sverigefinska. Låt inte en kantrad skoldebatt leda till att initiativ inte tas för att starta liknande idéburna skolor.

Det går inte att komma ifrån att möjligheter till flerspråkighet är synnerligen viktiga. Språk är mer än enstaka ord. Språk är en viktig kulturbärare och en tydlig länk till ett ursprung. Det är också så att skolor där barn både får högkvalitativ undervisning och använder språken i sandlådan är ovärderliga för att åstadkomma vuxna som är funktionellt tvåspråkiga.

Forrige artikel Friends: Mobbning är ett samhällsproblem Friends: Mobbning är ett samhällsproblem Næste artikel Skolbiblioteken är inte bara ett rum med böcker Skolbiblioteken är inte bara ett rum med böcker
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.