Sverige behöver fler skickliga yrkesarbetare

Nu kan riksdagen rösta igenom regeringens förslag för att öka de gymnasiala yrkesprogrammens attraktivitet. Det är avgörande om Sverige ska få fler välutbildade medarbetare till industrin och välfärden. Men M och SD har blockerat liknande förslag tidigare, skriver skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) och utbildningsutskottets Caroline Helmersson Olsson (S).

Brist på gymnasialt yrkesutbildad arbetskraft är ett av de största och mest akuta problemen på svensk arbetsmarknad i dag. Efterfrågan är stor och enligt SCB kommer den att öka starkt fram till 2035.

M-regeringen förändrade elevers möjligheter

En förklaring till detta är att antalet elever på yrkesprogrammen sjunkit de senaste tio åren. Tappet blev dramatiskt 2011 när den dåvarande moderatregeringen gjorde stora förändringar i elevernas framtidsmöjligheter. Den dåvarande regeringen tog då bort gymnasiekurser som ger grundläggande behörighet till högskolan på yrkesprogrammen.

Det har lett till att många ungdomar i dag väljer bort dessa program. När Ungdomsbarometern 2021 på uppdrag av Svenskt Näringsliv frågade eleverna varför de valt bort yrkesprogrammen svarade över hälften att det handlade om att den grundläggande behörigheten automatiskt inte ingår i yrkesprogrammen.

Skickliga yrkesarbetare behövs

Sverige kan bättre. Vi behöver fler skickliga yrkesarbetare som stärker vårt land. Elektriker, yrkeschaufförer, rörmokare, husbyggare, kockar, vårdbiträden. Ja, listan kan göras lång på yrkesgrupper som kan utbildas i gymnasiet och som efterfrågas på den svenska arbetsmarknaden.

Men för att göra det möjligt behöver attraktiviteten för de gymnasiala yrkesprogrammen öka. Fler välutbildade medarbetare behövs till välfärden, industrin och de nya jobb som växer fram genom den gröna omställningen. Det är avgörande för att stärka företagens tillväxt och satsningar på välfärden.

Högerpartierna röstade emot

Nu ska riksdagen rösta om ett förslag som den Socialdemokratiska regeringen lagt fram som moderniserar yrkesprogrammen så att de blir mer attraktiva och grundläggande behörighet ingår. Om förslaget går igenom kan fler ungdomar välja utbildningar som garanterat leder till schysta jobb men som också håller framtida dörrar öppna. Vi vet att såväl arbetsgivarorganisationer som Svenskt Näringsliv, fackföreningsrörelsen som LO och elever själva efterfrågar detta.

Regeringen lade fram ett liknande förslag 2018, men trots starkt stöd från näringslivet och andra aktörer röstade högerpartierna med Moderaterna i spetsen tillsammans med Sverigedemokraterna emot förslaget.

Men nu finns det signaler om att en del av högerpartierna har svängt. Det välkomnar vi socialdemokrater som naturligtvis hoppas att en majoritet av riksdagens ledamöter ställer sig bakom dessa nödvändiga förbättringar.

För vårt land har ett enormt behov av fler utbildade yrkesarbetare som kan stärka Sverige. 

Beslutskedja: En attraktiv gymnasieutbildning för alla

31/10
2016
1/3
2017
6/4
2017
7/9
2017
21/9
2017
6/12
2017
16/2
2018
19/2
2018
20/3
2018
17/5
2018
23/5
2018
12/6
2018
19/6
2018
1/2
2022
10/2
2022
31/3
2022
6/4
2022

Forrige artikel Arbetskraftsbristen i Stockholm är ett problem för hela Sverige Arbetskraftsbristen i Stockholm är ett problem för hela Sverige Næste artikel Skolans problem handlar om ovilja och sänkta ambitionsnivåer Skolans problem handlar om ovilja och sänkta ambitionsnivåer
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.