Trots väljarstöd har investeringarna i medicinsk forskning minskat

I en ny Sifo-undersökning vill 79 procent på sikt höja investeringsnivån för medicinsk forskning från 1,5 öre per vårdkrona till 4.0 öre per vårdkrona. Det handlar om att rädda liv och öka livskvaliteten, skriver företrädare för Forska!Sverige.

Af Företrädare för Forska!Sverige
Se undertecknare i faktarutan

Att medicinsk forskning och utveckling bidrar med stora värden för både hälsa och välstånd är välbelagt. Trots det, och trots allmänhetens starka stöd för området, har investeringarna minskat de senaste åren. De statliga anslagen till forskning i medicin och hälsovetenskap gick från 0,19 procent av BNP år 2015, till 0,16 procent år 2022. De beräknas dessutom minska till 0,15 procent år 2023, enligt preliminär statistik från SCB.

Statliga investeringar i medicinsk forskning och utveckling är en förutsättning för att Sveriges patienter ska ha tillgång till bästa möjliga vård. Ändå motsvarade investeringarna 2015 knappt 2 öre per vårdkrona. En mycket låg nivå. Än mer skrämmande är att investeringarna har gått ned till att endast motsvara 1,5 öre per vårdkrona för 2021.

Regeringen måste vända den här negativa trenden för att undvika försämrade möjligheter att utveckla de framsteg som gör att befolkningen kan få tidigare och mer effektiva diagnoser och behandlingar. Det handlar om att rädda liv och öka livskvalitet.

Avgörande viljeyttring

Utbildningsministers konstaterande i DN om att ”Life science är en strategiskt viktig fråga för regeringen och vi vill göra mer än vad som gjorts tidigare” är därför inte bara välkommet. Viljeyttringen är helt avgörande. Det gäller inte bara att vända den negativa trenden så att de statliga investeringarna ökar igen. Det gäller att öka dem till en nivå så att Sverige kan konkurrera internationellt, för att behålla och attrahera både kompetens och företag.

I en ny SIFO-undersökning beställd av Forska!Sverige säger 86 procent av den tillfrågade allmänheten att det är viktigt att Sverige är en världsledande nation när det gäller medicinsk forskning för hälsa. På följdfrågan om varför de tycker det är viktigt blir det tydligt att de ser ett flertal anledningar:

  1. Utveckla ny diagnostik och behandlingar (70%)
  2. Förbättra hälso- och sjukvårdssystemet (59%)
  3. Bättre hälsa för Sveriges befolkning (54%)
  4. Skapa ekonomisk tillväxt (39%)
  5. Skapa jobb (35%)

Precis som befolkningen är Utbildningsministern på det klara med att ”Life science-sektorn är jätteviktig för Sverige ur flera synpunkter. Utöver att den behövs för att fortsätta utveckla och förbättra vår vård ger den också stora vinster för samhället i helhet.” 

Öka investeringsnivån

Vi, styrelseledamöter för stiftelsen Forska!Sverige, föreslår en ökning av investeringsnivån till att på sikt motsvara 4 öre per vårdkrona för att kunna utveckla bättre prevention, diagnostik och behandling. I opinionsundersökningen tillfrågades respondenterna om de tycker att det är ett bra förslag och en stor majoritet svarade ja, 79 procent. Endast 4 procent säger nej.

Vi hoppas att det uppenbara behovet och befolkningens stora stöd leder vår nya regering till att inte bara vända trenden, utan verkligen göra utrymme för den kraftsamling som nu behövs i Sverige för att säkra vår position som ett ledande land inom life science. Det krävs för att öka både hälsa och välstånd.

Forrige artikel Anpassa utbildningssystemet efter arbetsmarknadens behov, Persson Anpassa utbildningssystemet efter arbetsmarknadens behov, Persson Næste artikel Samhällsekonomin lider när barn inte klarar skolan Samhällsekonomin lider när barn inte klarar skolan
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.