Universitet och högskolor toppar förtroendemätning

Efter att polisen och sjukvårdens förtroende dalat toppar universiteten och högskolorna årets förtroendemätning. 

I Medieakademiens årliga mätning av allmänhetens förtroende för ett urval av institutioner, medier och företag framgår att både polisen och Riksbanken tappar stort. Också allmänhetens förtroende för sjukvården minskar efter pandemins rekordår 2021. Då uppgav över 80 procent att de hade mycket eller ganska stort förtroende för vården. 

I stället tar utbildningsväsendet nu över förstaplatsen när det gäller förtroendet för landets institutioner. Sju av tio har mycket eller ganska stort förtroende för landets lärosäten.

Lägre förtroende för myndigheter

Bland myndigheterna når Försvarsmakten sin högsta notering sedan mätningens start. 2016 uppgav 36 procent av de svarande att de hade mycket eller ganska stort förtroende för myndigheten. En siffra som nu stigit till nära 70 procent. Även förtroendet för den militära säkerheten har ökat med 15 procentenheter.

Samtidigt står Polisen, som tidigare toppat förtroendelistan, för en av mätningens större svackor. De 76 procent som förra året uppgav att de hade mycket eller ganska stort förtroende för myndigheten har sjunkit till 67 procent.

– Man tycker inte att polisledningen har agerat på ett sätt som inger förtroende, säger Henrik Ekengren Oscarsson om den senaste tidens händelser.

,

Forrige artikel Barnens vädjan: ”Snälla Ulf, gör något” Barnens vädjan: ”Snälla Ulf, gör något” Næste artikel 21 fackförbund i protest mot Tidöavtalet: Underminerar förtroendet 21 fackförbund i protest mot Tidöavtalet: Underminerar förtroendet
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.