Utbildningsministern: Vi behöver en gemensam forskningsstrategi

Svenska lärosäten riktar kritik mot OECD:s förslag till en gemensam forskningsstrategi. ”Jag kan förstå denna oro” säger utbildningsminister Mats Persson (L) till Altinget, samtidigt som han ser behovet av en sådan strategi.  

I en ny rapport vill OECD att de svenska forskningsaktörerna samlas kring en gemensam strategi. Men svenska lärosäten är oroliga att universitetens roll reduceras om forskningsfinansiärer får en central roll i att ta fram en sådan strategi, vilket OECD föreslår.

Astrid Söderbergh Widding, rektor för Stockholms universitet, riktar skarp kritik till OECD:s förslag. 

– Jag ser nästan ingen reflektion över universitetens roll i samhället. Det står också väldigt lite om universitetens autonomi och forskningens frihet, som snarare verkar betraktas som ett besvärande hinder i det strategiska arbetet, sa hon till Altinget i mars. 

{{toplink}}

Utbildningsminister Mats Persson (L), ser däremot positivt på förslaget om en gemensam forskningsstrategi. 

– Jag kan förstå denna oro. Universiteten behöver självklart ha en helt central roll i alla forskningsstrategier som ska få genomslag. Det är ju trots allt där forskningen bedrivs, expertisen finns och kontaktytorna med samhället existerar, säger han till Altinget.

Samla akademi och näringsliv

OECD lämnar två förslag på hur forskningsaktörerna kan samlas.

Första strategin handlar om att skapa en starkare koordination för forskningen samtidigt som man behåller nuvarande strukturer. I detta alternativet skulle alla instanser ha ett delat ansvar. OECD pekar också ut Vinnova som lämplig organisation att leda arbetet. 

En mer radikal approach skulle enligt OECD vara att slå ihop Vinnova och andra forskningsfinansiärer, såsom Formas, och ge den sammanslagna instansen ett mer explicit uppdrag för forskning och innovation. 

– Vi behöver samla sektorn och ha en gemensam strategi. Jag tror att när akademi och näringsliv drar åt samma håll – det är då de stora tekniksprången sker. Politiken kan vara en kraft för att underlätta och skapa forum för sådana samarbeten, och forskningspropositionen är ett sådant forum, säger Mats Persson. 

Vad ser regeringen behöver förbättras på området? 

– Min ambition är att regeringen inom detta område ska fokusera på excellens, internationalisering och innovation.

– När det gäller de statliga finansiärerna pågår just nu en utredning om hur dessa bäst kan organiseras för att bidra till en hög forskningskvalitet och samtidigt vara effektiva för de som söker forskningsmedel. Denna utredningen följer jag noga och det ska bli intressant att se vilka förslag som kommer att läggas fram. 

Beslutskedja: En effektiv organisation för statlig forskningsfinansiering

27/6
2022
29/6
2022
30/3
2023
13/4
2023
30/9
2023
11/10
2023
12/10
2023
31/1
2024
31/1
2024
1/2
2024
13/2
2024
3/5
2024

Forrige artikel Kvinnor bakom majoritet av statens utredningar Kvinnor bakom majoritet av statens utredningar Næste artikel Rios bredsida mot regeringens syn på civilsamhälle Rios bredsida mot regeringens syn på civilsamhälle
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.