Utredare: Ersätt etikprövningslagen med en ny lag

Regeringens utredare Ulrik von Essen föreslår att etikprövningslagen slopas och ersätts med en ny lag, forskningsetiklagen, som gör fler undantag från erikprövning. 

– I dag krävs etikprövning för forskning som inte handlar om integritetskänsliga uppgifter och offentliga uppgifter, säger utbildningsminister Johan Pehrson (L) på en pressträff där han tar emot utredningen, och pekar på att etikprövningslagen har skapat hinder för forskningen.

Samhällsvetenskapliga forskare har bland annat lyft att eftersom personuppgifter som avslöjar politiska åsikter räknas som känsliga personuppgifter krävs det etikgodkännande för att få forska om riksdagsmotioner. 

Tre undantag

Utredare Ulrik von Essen har haft i uppgift att bedöma om forskning om omfattar vissa uppgifter ska undantas från etikprövningslagen. Hans slutsats är att ersätta den nuvarande lagen med en ny lag, forskningsetiklagen, som ska innehålla tre undantag från etikprövningen. 

– Det första är forskning som innefattar personuppgifter där uppgifterna avser forskningspersonen själv, och lämnas av denna efter att informerat samtycke har inhämtats, säger von Essen på pressträffen. 

– Det innebär att man kan genomföra en hel del forskning genom intervjuer och enkäter där forskningspersonen samtycker till detta. 

Det ska också gå att slippa etikprövningen om forskningen avser en forskningsperson och om informationen har fått allmän spridning. 

– Pängen här är att man ska kunna forska på mediauppgifter, som valet i USA till exempel eller svenska politiska händelser och sådant som sprids om fackföreningar och stora företag, säger Ulrik von Essen.

Även uppgifter som finns i allmänna handlingar ska inte heller behöva prövas. 

– Typiskt sett offentliga domar och beslut, riksdagsmotioner och övriga riksdagshandlingar. Det här undantaget kommer vara till stor fördel för statsvetare och jurister. 

För alla tre undantagen krävs att forskningen endast innebär en ringa risk för integritetsintrång. 

Forrige artikel MP och C går samman – vill säkra nytt betygssystem MP och C går samman – vill säkra nytt betygssystem