Väljare röstar oftare på olika partier i riksdag och kommun

KORTNYTT: Allt fler väljare röstar på olika partier i riksdagsval respektive kommunval. 

I 2014 års val uppgick röstdelning till 33 procent, en kontinuerligt ökande trend som var har varit synlig sedan 70-talet, enligt SKL, Sveriges kommuner och landsting.

I ett antal kommuner kan stödet variera kraftigt mellan riksdags- och kommunval vilket kan orsakas av en rad olika faktorer. Till exempel kan ett lokalt oppositionsparti, såsom Demokraterna i Göteborg, ha en lokal kärnfråga med hög förankring inom ett litet geografiskt område vilket leder till stor popularitet i kommun eller landstingsval. En annan möjlig orsak är att man i riksdagsvalet i större utsträckning röstar taktiskt så att ett parti kan klara riksdagsspärren. 

Läs mer: Stora regionala skillnader i partisympatier

En annan faktor kan vara att en kommunstyrelseordförande har blivit mycket populär i en kommun och därav får partiet fler röster än vad de kan erhålla i ett riksdagsval. En annan möjlig orsak är att man i riksdagsvalet i större utsträckning röstar taktiskt så att ett parti kan klara riksdagspärren. Detta visar på att väljare i högre utsträckning än tidigare röstar utifrån lokala förhållanden och händelser.    

Gör Altingets valtest: Finansminister för en dag

Forrige artikel Så mycket får skolorna av Fridolins skolmiljarder Næste artikel Riksrevisionen granskar Skolverket och Skolinspektionen Riksrevisionen granskar Skolverket och Skolinspektionen
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.