”Vi har skapat ett utslagningssystem i stället för ett betygssystem”

Centerpartiet presenterar ett nytt utbildningspolitiskt program inför stämman i september. ”Det väsentliga är att bördan som det innebär med betyget F, för lärarna och den extrema konsekvensen för elever, ändras”, säger utbildningspolitiska talespersonen Niels Paarup-Petersen. 

Språkkrav i förskolan, kortare sommarlov och förbud mot konfessionella inslag. Det är några av förslagen i Centerpartiets nya utbildningspolitiska program som styrelsen hoppas klubbas igenom på partistämman den 29 september. 

Partiet vill även se över betygssystemet, och då särskilt betyget F.

– Vi har skapat ett utslagningssystem i stället för betygssystem. Betygskriterierna är extremt diffusa och tolkas olika av olika individer. Ett förbud mot vidare utbildning är inte smart över huvud taget, säger Centerpartiets utbildningspolitiska talesperson Niels Paarup-Petersen till Altinget. 

Tidigare i vår gav regeringen ett tilläggsdirektiv till utredningen som ser över gymnasieskolan och fler vägar ut i arbetslivet om att inte komma med förslag att slopa betyget F. ”Betygssystemet ska även fortsättningsvis ha en gräns mellan godkänt och icke godkänt resultat”, skriver man i tilläggsdirektivet.

Hur skulle en utredning av betyget F se ut? 

– Vi vill komma bort från att underkänna elever. Betyget F:s existens är inte problematisk i sig, det är vad det innebär. Har du ett F så kan du inte komma vidare. Om det är bäst att ha kvar F och ändå kunna komma vidare eller ta bort F, hur man bäst gör det, det är inte det väsentliga. Det är därför vi har sagt att vi vill utreda det, säger Paarup-Petersen och fortsätter:

– Det väsentliga är att bördan som det innebär med betyget F, för lärarna och den extrema konsekvensen för elever, ändras.  

Intern kritik

Nyligen gick C-ledaren Muharrem Demirok ut med att partiet vill korta sommarlovet med två veckor, ett förslag som möttes av kritik både från skolvärlden och internt. 

Kommer ni få stöd för förslaget på stämman?

– Det är ju som du säger, det är svårt att veta. Men det finns mycket vetenskapligt stöd som säger att det är problematiskt med långa sommarlov för de barn som har det svårt i skolan. Jag tror det kommer vara lite olika röster om de två förslagen, men det är så det ska vara. Det är upp till medlemmarna att bestämma vår politik.

Diskussioner om vinst

Centerpartiet vill också se ett sektorsbidrag i stället för de riktade statsbidragen och införa en ny finansieringsmodell för skolan med en fast grundpeng och en rörlig elevpeng, vilken partiet presenterade i somras

{{toplink}}

Utöver det vill partiet se språkkrav i förskolan, införa ett offentligt mål för antal medarbetare i skola och förskola, införa offentlighetsprincipen i alla skolor och förbjuda konfessionella inslag i skolan. Niels Paarup-Petersen väntar sig att partiet sluter upp bakom förslagen på stämman, men vissa områden kommer leda till debatt.

– Det kommer vara diskussioner om kring vinst, hur ska man dra det? Eftersom det har varit det många gånger tidigare och det är en stor fråga. Jag är övertygad om att vi kommer få stämmans stöd.  

Forrige artikel ”Snart måste vi fråga Ryssland vad det blir för väder i morgon” ”Snart måste vi fråga Ryssland vad det blir för väder i morgon” Næste artikel Tolv regioner säger nej till informationsplikt Tolv regioner säger nej till informationsplikt
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.