Acko Ankarberg Johansson om KD:s viktigaste valfråga: ”Reformpaket”

Enligt opinionsmätningar är hälso- och sjukvården en av de viktigaste valfrågorna inför riksdagsvalet 2022. Kristdemokraterna har samlat sina politiska visioner för svensk hälso- och sjukvård i rapporten ”Århundradets sjukvårdsreform”. Men för Altinget berättar Acko Ankarberg Johansson (KD) att det finns ett område som är viktigast inför valet. 

Flera mätningar från bland andra Novus visar att hälso- och sjukvården fortsätter att vara en av svenska folkets viktigaste valfrågor.

Fram till riksdagsvalet i september intervjuar Altinget alla riksdagspartier om vad de själva tycker är den viktigaste sjukvårdsfrågan under valrörelsen.

KD:s val-kickoff

Kristdemokraterna är en av de partier som de senaste åren utvecklat sin hälso- och sjukvårdspolitik och varit en stark röst i debatten. Partiets sjukvårdspolitiska talesperson och tillika socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson bekräftar att så är fallet, nu mer än någonsin.

– Hela partiets viktigaste valfråga nummer ett är hälso- och sjukvården. Det pratade vi om i Karlstad under två hela dagar, säger Acko Ankarberg Johansson till Altinget.

Hon syftar till partiets så kallade KD-dagarna i Karlstad första helgen i april, som formellt drog i gång partiets valrörelse (se film nedan).

 {{toplink}}

Skrota regionerna

Enligt Ankarberg Johansson är det KD:s reformpaketet Århundradets sjukvårdsreform som är partiets ”paraply” för alla hälso- och sjukvårdsfrågorna. Århundradets sjukvårdsreform presenterades redan förra våren, som Altinget tidigare rapporterat

– Det är en stor organisatorisk reform som kommer att ta lång tid. Men i vårt reformpaket finns också en lång rad saker vi vill göra i närtid i väntan på den reformen. Då är det fler vårdplatser och en utbyggd primärvård som är det viktigaste som behöver ske det närmaste året, säger hon.

Målet med reformen är att skrota regionerna och låta staten ta över sjukvårdsansvaret för att på så sätt förbättra svensk hälso- och sjukvård.

Regeringen redovisar i maj

Acko Ankarberg Johansson påminner om att riksdagsarbetet det senaste året lett till att man kommit en liten bit framåt rörande antalet vårdplatser genom det M-KD-SD-budgetförslag som lades förra året. I det ingick 425 extra miljoner till hälso- och sjukvården i år, 1 miljard 2023 och 1,5 miljard 2024.

– Sen drev vi igenom ett initiativ i socialutskottet med en åtgärdslista på saker som regeringen ska genomföra för att förbättra arbetsmiljön och öka antalet vårdplatser. Detta ska de redovisa för riksdagen sista maj och sedan återkomma två gånger i höst.

– Vi vill ju se att det händer någonting.

Om du måste välja en valfråga, vilken är den viktigaste?

– Att öka antalet vårdplatser.

Artikeln har uppdaterats.

Forrige artikel Kritiserad chef tar över förlossningsvården på Karolinska Kritiserad chef tar över förlossningsvården på Karolinska Næste artikel Ärkebiskopen backar inte från ”eutanasi” Ärkebiskopen backar inte från ”eutanasi”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.