Sjukvårdspartiets ordförande om avslöjandet: ”Självklart har det skadat partiet”

Det är 20 år sedan Sjukvårdspartiet i Värmland gjorde sitt toppresultat. Altinget har pratat med partiets ordförande om dåliga rubriker, sjukvårdspartiernas betydelse och att korta vårdköerna genom operationer i Norge.

– Bortsett från den senaste tidens dåliga rubriker har vi känt en medvind på sistone, säger Marianne Utterdahl, ordförande för Sjukvårdspartiet i Värmland och partiets toppnamn i regionvalet.

Rubrikerna i lokalpressen har handlat om andranamnet på listan, Hans Nilsson (SiV), som betalat svart för renovering av sin fastighet, vilket SVT Värmland avslöjade tidigare i augusti.

– Självklart har det skadat partiet. Men vi har en bra politik och vi har väldigt många kloka kandidater, så jag vill ändå tro och hoppas att väljarna kan se det.

{{toplink}}

Styrt i 12 år

Sjukvårdspartiet i Värmland har varit med och styrt i regionen sedan 2010. Tillsammans med M, C, KD, L och MP bildar partierna Värmlandssamverkan, ett samarbete som Marianne Utterdahl (SiV) gärna ser fortsätter efter höstens val.

– Jag är fascinerad själv över att vi kommer så väl överens.

Den största utmaningen, menar Marianne Utterdahl, finns inte mellan partierna, utan i att politiken också måste få stöd av andra. Värmlandssamverkan har 37 av 81 mandat i fullmäktige och styr därför i minoritet.

Operationer i Norge

Trots minoritetsstyret och partiets ynka sex mandat anser Marianne Utterdahl ändå att sjukvårdspartiet har inflytande i regionen. Själv är hon ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, och arbetar bland annat för att korta regionens vårdköer.

Nyligen tecknade Region Värmland ett avtal med den privata vårdgivaren Aleris för att patienter också ska kunna erbjudas operationstid i Norge.

– Vår personal jobbar väldigt hårt och är slitna. Samtidigt som vi vill erbjuda värmlänningarna vård snabbare så vill vi också ge våra medarbetare lite andningshål. Då bad vi vår sjukvårdsdirektör att vända på alla stenar och kolla på alla möjligheter, så hade hon kontakter i Norge, säger Marianne Utterdahl (SiV).

Hon beskriver det som ett helhetskoncept, där Aleris sjukhus ordnar allt för patienten, inklusive resa. Marianne Utterdahl har förståelse för att alla inte vill opereras i grannlandet, men efter att  själv besökt sjukhuset känner hon sig trygg med att patienterna blir väl omhändertagna.

– Varje patient som åker dit hjälper ju också andra patienter i Värmland och Sverige.

Är det en långsiktig lösning att skicka patienter till Oslo?

– Ja, varför inte? Det får utvärderingar visa, men det är klart att i de bästa av världar får vi så mycket bemanning i Värmland att vi kan klara all vård själva här.

– Den nära vården ska stärkas, men nära betyder också nära i tid och nära mina behov.

Nära vård

En god och nära vård är en av Marianne Utterdahls och Sjukvårdspartiet i Värmlands hjärtefrågor, och en del av det som hon är mest stolt över under den senaste mandatperioden utöver att regionen gått från ”att spara och skära ner” till ”att utveckla och förstärka”.

– I dag inser man att kvalitetsbrister kostar pengar och att patienterna finns kvar även fast man stänger ner verksamheter, säger hon.

Regionen har inte kommit lika långt när det handlar om arbetsmiljön och villkoren för de som jobbar i vården, anser hon, men hon delar inte heller den bild som hon menar att media förmedlar av att alla skulle ha kört vården i botten. I stället betonar hon den utveckling och omställning som sker. 

– Det börjar lossna. Vi har massa febril verksamhetsutveckling i Värmland, mobila närsjukvårdsteam, mer hälsofrämjande vård och så har vi ett väldigt mycket närmare samarbete med kommunerna, säger Marianne Utterdahl som ser fram emot nästa mandatperiod.

– Sen är inte detta ett quickfix, det är ett hårt långsiktigt arbete men vi har fått styrfart och då tror jag inte att det är läge att byta kapten.

Mot sju mandat

Det har gått 20 år sedan Sjukvårdspartiet i Värmland gjorde sitt toppresultat och fick över 17 procent av rösterna i regionen. I förra valet fick partiet 7,84 procent och nu hoppas Marianne Utterdahl på minst ett mandat till. Hon är säker på att sjukvårdspartierna behövs. 

– Andra lyssnar på oss när vi pratar om vård och hälsa. Den här basen har vi oavsett om det är en het valfråga eller inte, det är det här vi brinner för.

Själv fortsätter hon gärna att arbeta med vårdfrågorna i många år till.

– Så länge partiet vill ha mig och väljarna ger mig förtroende.

Forrige artikel S: Välfärdspersonal ska kunna lära sig svenska på betald arbetstid S: Välfärdspersonal ska kunna lära sig svenska på betald arbetstid Næste artikel S-regeringen fortsätter rigga utredningar i galopptempo S-regeringen fortsätter rigga utredningar i galopptempo
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.