Lista: Dyraste taxinotan i riksdagen

Riksdagsledamöterna åkte taxi för 4,3 miljoner kronor under det förra riksdagsåret. Morgan Johansson toppar listan med en taxinota som är nästan tre gånger så stor som hela Miljöpartiets.

Utrikesutskottets vice ordförande Morgan Johansson (S) är den riksdagsledamot som har åkt taxi för mest pengar under det förra riksdagsåret. Ex-ministerns taxinota på 141 514 kronor är långt över genomsnittet för ledamöterna, som ligger på 12 218 kronor.

Morgan Johansson fick 353 taxiresor betalda av riksdagen under perioden, och hans snittresa landade på 448 kronor. Hans dyraste nota var på 1 620 kronor, en bra bit ifrån hans billigaste på 93 kronor.

S dominerar topplistan

Fler socialdemokrater hamnar i toppen när Altinget sammanställt riksdagsledamöternas taxikostnader, bland andra tidigare försvarsminister Peter Hultqvist som rest för 93 624 kronor under det gångna riksdagsåret.

Björn Söder, som nyligen fick lämna SD:s partistyrelse, är riksdagsledamoten med den femte högsta kostnaden – 77 381 kronor.

”Följer reglementet”

Altinget har sökt riksdagsledamöterna med de tio högsta taxikostnaderna. Morgan Johansson och Peter Hultqvists pressekreterare skriver att de båda ex-ministrarna har fått ”särskilda reserekommendationer av riksdagen på grund av säkerhetsskäl.”

Endast Moderaternas Alexandra Anstrell ställer upp på en intervju. Med sina 75 082 kronor hamnar hon på en sjunde plats i den totala listan.

– Väljer jag taxi som färdtjänst, då följer jag riksdagens fastställda reglemente. Jag gör väldigt många studiebesök, ibland även på helgerna med tidig avfärd och jag jobbar sena tider, säger Anstrell till Altinget.

Hur ser dina vanor ut?

– Du kan få praoa hos mig en vecka. Du kommer vara trött efter en dag. Jag har ett tajt schema med många tidiga morgnar, sena kvällar och så har jag många möten som i tid ligger kant i kant med varandra. Då behöver man vara lite snabb.

”En förutsättning”

Sverigedemokraterna skriver i ett mejl till Altinget att deras ledamöter är noga med att följa riksdagens regelverk.

”Det görs alltid en noggrann avvägning mellan att ta egen bil, kollektivt eller att ta taxi. Den största delen är kostnad för taxi till och från närmaste flygplats på respektive hemort för veckopendlingen upp till Stockholm. I övrigt är det resor, nationellt och internationellt, inom ramen för deras respektive uppdrag”, skriver SD:s presstjänst.

Socialdemokraternas Åsa Karlsson, med tionde störst taxiutgifter, skriver i ett mejl till Altinget att hon tar flygtaxi mellan bostaden och flygplatsen då det saknas flygbuss där hon bor.

{{toplink}}

Åttan på listan, Camilla Mårtensen (L), behöver även hon åka taxi till flygplatsen. Utöver det reser hon inte med taxi i sitt uppdrag som riksdagsledamot.

”Att ledamöter kan ta sig mellan riksdagen i Stockholm och hemmet under en rimlig tid är en förutsättning för att vi ska kunna ha representanter från hela landet i riksdagen”, skriver Mårtensen.

 

Forrige artikel Testet: Slopa riktade statsbidrag i 14 kommuner Testet: Slopa riktade statsbidrag i 14 kommuner Næste artikel SKR vill utreda tillståndsplikt i vården SKR vill utreda tillståndsplikt i vården
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.