Nu har arbetet börjat för Danielsson på SKR

Peter Danielsson är ny ordförande för Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Det var i början av juni som moderaten Anders Knape valde att avgå som SKR-ordförande. Detta efter att en polisutredning om misstänkt sexköp hade inletts mot honom. Utredningen lades sedan ned.

I hans ställe har förste vice ordförande Carola Gunnarsson (C) klivit in under sommarmånaderna.

SKR:s styrelse gick i mitten av juli på valberedningens förslag och valde Peter Danielsson (M), som till vardags är kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, till ny ordförande. Han tillträdde den 1 augusti.

– Jag tar med mig erfarenheter från mina många år i olika roller i politiken, säger Danielsson i ett pressmeddelande.

– Nu ser jag fram emot att tillsammans med styrelsen, övriga förtroendevalda och alla medarbetare utveckla den lokala självstyrelsen, stödja och bidra till utveckling av SKR:s verksamheter samt företräda kommuner och regioner i hela landet.

Kan bli kortvarig

Danielssons mandatperiod sträcker sig till den 21 mars nästa år då SKR håller valkongress.

Då väljs en ny styrelse utifrån resultatet i höstens val till kommun- och regionfullmäktige.

Forrige artikel Han tar över efter kritiserade regiondirektören Næste artikel Volontärbyråns projektledare går till Röda korset
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.