Vårdansvarskommitténs ovanliga grepp: ”Jobbar så öppet det går”

Ett 60-tal inspel från organisationer, bolag, enskilda och fackförbund har landat på Vårdansvarskommitténs bord. ”Det har varit ett väldigt positivt mottagande att möjligheten överhuvudtaget finns”, säger ordförande Jean-Luc af Geijerstam till Altinget.

Under senhösten bjöd den parlamentariska kommittén som utreder ett helt eller delvis förstatligande av vården in till en öppen konsultation, där ”alla som kan bidra med relevant kunskap och erfarenhet till kommitténs arbete och analyser” gavs möjlighet att svara på fem frågor. Idén hämtades från Danmark, där det pågående regionutredningen gjort något liknande. Däremot vet inte utredningens huvudsekreterare Rickard Broddvall om det gjorts i en svensk utredning tidigare.

– Jag känner inte till att man har gjort det förut. Men givet den här utredningens storlek, att den är parlamentarisk och att det är en så pass bred fråga, så kände vi att det var viktigt att jobba så öppet och transparent som det går och då råkade vi få syn på den här möjligheten, säger han till Altinget.

När slutdatumet passerades förra veckan hade 65 svar kommit in. 

Är det mycket eller lite i sammanhanget?

– Det är en väldigt bra fråga. Vi hade nog svårt att föreställa oss hur många eller hur få det skulle bli när man gör ett sådant här grepp, säger Rickard Broddvall.

Bland de som svarat finns allt från multinationella läkemedelsbolag till fackförbund, privata vårdgivare, enskilda personer och patientorganisationer. Flera pekar på att den kommunala hälso- och sjukvården saknas i direktiven och att det blir konstigt att dra gränsen vid regionerna som organisatorisk nivå. 

Både Rickard Broddvall och Jean-Luc af Geijerstam säger att de inte utesluter att frågan kan lyftas in i utredningen. 

– Vi vill ju ha ett patientperspektiv på det här. Det vi föreslår ska antas leda till förbättringar för patienterna. Vi och kommittén har sagt att det blir lite konstigt att dra gränsen mitt i den sjukvården, man måste ju tänka in den kommunala hälso- och sjukvården, så vi gör det. Vi kanske inte går in så mycket på huvudmannaskapsfrågan där, men ska man tänka på systemet så måste man titta på den frågan också, säger Rickard Broddvall.{{toplink}}

Kommittén, där samtliga åtta riksdagspartier ingår, har bokat in tio möten under den två år långa utredningstiden. Två hanns med före jul. 

– Det här är ju en grupp som är väldigt engagerad och ganska upptagna, säger Rickard Broddvall.

Det finns ideologiska skillnader kring hur man ser på statlig vård. Vad ser ni som svårigheter kring att ni ska landa i något gemensamt till slut?

– Vi har börjat i den änden att vi utgår från det som alla faktiskt är helt överens om och vilka problem som man ser när man ser den här sammantagna bilden. Det har varit väldigt positivt tycker jag. Än så länge så tycker jag att det känns konstruktivt och bra, så det finns inga uppenbara låsningar som jag uppfattar det, säger Jean-Luc af Geijerstam.

Så då ser ni att det finns förutsättningar att landa i något om två år? 

– Vi gör en väldigt bred systemanalys som vi inte gjort tidigare, så där får man ha ett öppet sinne kopplat till det. Inga, inte ens de politiska partierna har något svar på hur den kommer att landa, säger Rickard Broddvall.

Komplexiteten till trots tycker Jean-Luc af Geijerstam att han har fått ett roligt utredningsuppdrag och att han kan använda erfarenheterna från sitt arbete som generaldirektör för Myndigheten för vård och omsorgsanalys och sin läkarbakgrund.

– Det här är ett fantastiskt roligt utredningsuppdrag och det är exakt lika svårt skulle jag säga. Det är ohyggligt komplext. Men samtidigt, det känns djupt meningsfullt.

Beslutskedja: Ett helt eller delvis statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården

1/6
2023
1/6
2023
1/6
2023
1/6
2023
8/6
2023
15/6
2023
22/6
2023
10/8
2023
11/8
2023
15/8
2023
25/8
2023
28/11
2023
16/1
2024
20/3
2024
27/6
2024
5/9
2024
10/9
2024
17/9
2024
2/6
2025

Forrige artikel Förslaget: Olagligt att förolämpa tjänstemän Förslaget: Olagligt att förolämpa tjänstemän Næste artikel Endast tre av tio kvinnor anser sig friska nog för mönstring Endast tre av tio kvinnor anser sig friska nog för mönstring
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.