Danielsson (S): ”Ingen automatik att människor samlas i samma område”

Det kan vara hans sista vecka på jobbet. Men om Johan Danielsson (S) får önska fortsätter han som bostadsminister även efter valet. I så fall vill han återinföra investeringsstödet som en del i att undvika ett byggstopp. Samt minska bostadssegregationen; ”Det finns ingen automatik som säger att människor måste samlas i samma område”, säger han. 

Byggkostnaderna har stuckit iväg och med en ökad inflation och stigande ränta ser bygg- och bostadsbranschen mörka moln dra in – flera är oroliga för ett totalt byggstopp framöver.

Bostadsminister Johan Danielsson (S) tror, som många andra, att det kommer att bli en nedgång i byggtakten på grund av det ekonomiska läget.

– Det blir viktigt att följa detta noggrant och se till att det blir en nedgång och inte ett stopp och att vi sen är redo att växla upp byggtakten igen när vi nått ett nytt normalläge, säger han till Altinget.

Linda med investeringsstöd

I den bostadspolitiska debatten återkommer Socialdemokraterna till investeringsstödet för hyresrätter som en viktig åtgärd. Danielsson tror att investeringsstödet även kan lindra effekterna i byggbranschen av det ekonomiska läget. Att byggtakten ökat de senaste åren menar Danielsson delvis är en effekt av just investeringsstödet. 

Oppositionen menar att de bostäder som byggts med investeringsstödet skulle byggts ändå. Vad säger du om det?

– Det är så dumt att klockorna stannar, säger Johan Danielsson.

– I stora delar av landet går det helt enkelt inte att bygga hyresrätter för det finns inte tillräcklig betalningsförmåga. Investeringsstödet är helt avgörande för att byggkalkylerna ska gå ihop i de här orterna.

”Tidigt att låsa åtgärder”

Nyligen gav regeringen Finansinspektionen i uppdrag att se över de båda amorteringskraven samt bolånetaket, kreditrestriktioner som om de lättas upp, kan komma att påverka byggtakten. Men utöver investeringsstödet vill Danielsson inte nämna några konkreta förslag på hur staten ska stötta för att ett byggstopp ska undvikas.

– Jag tror det är väldigt viktigt att följa utvecklingen i byggbranschen och i omvärlden och så får vi vidta de åtgärderna som behövs. Men jag tror att det just nu är lite tidigt att låsa sig vid specifika åtgärder, säger han.

Ställer sig bakom Ygeman

Socialdemokraterna går till val på att minska boendesegregationen, blandade boende och upplåtelseformer ska bidra till integration i samhället. Och Danielsson vill, precis som Anders Ygeman nämnt i en intervju i DN, också i större utsträckning styra var olika människor hamnar.

– Det Anders Ygeman poängterar är ju en av regeringens tre fastslagna prioriteringar; att bryta boendesegregationen. Vad han påtalade är att den framförallt har socioekonomiska orsaker, men att den drivs på av att många av de som kommer nyanlända i Sverige hamnar i samma områden. Det försvårar integrationen. Det är därför vi behöver mer blandade bostadsområden så att olika mänskor kan mötas.

Hur ska det konkret gå till? Hur ska man styra var människor får bo?

– Ett bra konkret exempel på det är i Borlänge. Där arbetar man med att se till att människor som inte har försörjning och som ska tilldelas kontrakt i allmännyttan inte alla hamnar i de mest utsatt områdena. Det finns ingen automatik som säger att människor måste samlas i samma område, säger han.

”Klart jag vill fortsätta”

Johan Danielsson har varit bostadsminister sedan i november förra året. Vanligtvis är han parlamentariker i EU-parlamentet. Men lyckas Magdalena Andersson få tillräckligt stöd från både väljare och i riksdagen vill Danielsson vara kvar.

– Det är klart att jag vill fortsätta att sitta i regering. Sen är det statsministern som avgör.

Forrige artikel Dörren på glänt till energibesparing – men vad väntar härnäst? Dörren på glänt till energibesparing – men vad väntar härnäst? Næste artikel Utredning får skarp kritik från Riksbanken och FI Utredning får skarp kritik från Riksbanken och FI
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.