Sverige röstar som Upplands Väsby

Upplands Väsby i Stockholms län är den kommun som röstade mest likt riket i riksdagsvalet. Kommunen följs i listan av Borås och Kalmar som hade förstaplatsen i valen 2014 och 2018.

Spelar det någon roll vilken kommun som röstar mest likt Sverige? Nja, i vart fall var småländska Ljungby rätt malliga över uppmärksamheten på 70-talet.

För i början av 70-talet bestämde sig Aftonbladets politiske journalist Dieter Strand för att hitta en ”rikslikare” för hur Sverige röstade. Han åkte till småländska Ljungby och skrev reportage under rubriken ”Som Ljungby röstar röstar Sverige”.

Andra vinnare genom åren

Sedan föll frågan om ”riksröstaren” i glömska till valet 2006. Fokus reporter Torbjörn Nilsson (nu på Svenska Dagbladet) ställde samma fråga till SCB inför valet 2006. Svaret blev Karlstad, baserat på valet 2002, som varit närmast även 1998.

2010 ställde TV4 frågan inför valet. Svaret blev Växjö, utifrån resultatet 2006.

2014 blev det ingen medial uppmärksamhet runt riksröstaren, lite i tysthet kunde Skövde ta hem segern (på valresultatet 2010).

I riksdagsvalet 2014 var det Borås, vars valresultat 2014 bara ”felade” på fem procentenheter.

2018 var det riksdagsrösterna i Kalmar som avvek minst – 5,8 procentenheter från riksresultatet. På pallplats hamnade då även Norrköping och Borås.

2022 års vinnare

Och vid årets val är det alltså Upplands Väsby.

– Där ser man…, säger Oskar Weinmar, kommunstyrelsens ordförande (M) till Altinget och låter överraskad.

– Vi är ju inte så genomsnittliga. Det är lite mer åt olika håll, sett till bakgrund, utbildningsnivå och ålder. Upplands Väsby sticker ut i en stor andel utrikesfödda i vår befolkning, bland de högsta i landet. Men det kan vara olika faktorer som tar ut varandra. Om fyra år kanske det inte alls blir samma resultat, säger han.

– Vi är en del i en storstadsregion, samtidigt har vi lite av småstadens egenskaper, med både tätorter och glesbygd inom kommunen. Det som ofta också lyfts fram är att vi sticker ut med bra mix av olika upplåtelseformer i boenden, med hyresrätter, villor och bostadsrätt. Det bidrar nog också, säger oppositionsrådet Mathias Bohman (S), till Altinget.

Lokala styret inte klart

Vilka som styr Upplands Väsby de kommande fyra åren återstår att se.

– Förhandlingar pågår mellan blocken och med lokala partiet Väsbys Bästa, säger Oskar Weinmar.

De kom in första gången 2014 och satt sedan i kommunstyret ihop med S, V och MP. Men senaste perioden har de i stället styrt ihop med M, KD, L och C. Med 12,5 procent i kommunvalet och sex mandat har deras position stärkts.

– Historiskt sett har vi haft en låg andel röstdelning i Upplands Väsby och påverkas starkt av de nationella valvindarna. Både S och SD gick fram i både riks- och lokalvalet i år, framförallt SD, medan andra tappade, säger Oskar Weinmar.

Sjunkande valdeltagande

Snart kan han och Mathias Bohman komma att byta roller i kommunpolitiken. S, SD och fick var sitt nytt mandat. M, KD och L tappade var sitt.

– Det förs samtal för fullt att bilda ett styre. Jag är förhoppningsfull om ett bra styre där S ingår, säger Mathias Bohman.

Men alla partier på alla plan har ett gemensamt bekymmer, menar han:

– Vi måste analysera varför valdeltagandet sjunker, vi har backat sex procentenheter. Det är en oroväckande signal som alla partier måste diskutera djupare. Vad kan vi göra för att få det åt rätt håll?

Danderyd röstar inte som Sverige

De kommuner som tidigare röstat mest likt riksresultatet har funnits bland starka regionstäder i landet, med högskola och en rätt allsidig sammansättning bland invånarna. Men nu tar en Stockholmskommun för första gången tätpositionen.

Mest olikt hur Sverige röstar gör man i särklass också i en Stockholmskommun. Det är Danderyd där det skiljer 66 procentenheter mot riksresultatet.

Forrige artikel Ex-minister tar över Löfstrands bostadsportfölj Næste artikel Lockpriser upplevs som fortsatt problem på bostadsmarknaden Lockpriser upplevs som fortsatt problem på bostadsmarknaden
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.