Så blir bostadspolitiken med en högerregering

Förenklade regler, ökat småhusbyggande och fortsatt slopat investeringsstöd – det kan bli inriktningen på bostadspolitiken under nästa mandatperiod om valresultatet står sig och högerpartierna bildar regering. 

Det ser just nu ut att bli högerpartierna som på ett eller annat sätt kommer bilda regering. 

Lyssnar man till det partierna i högerblocket hittills lyft fram kommer det för bostadspolitiken innebära ett ökat fokus på småhusbyggande, på att förenkla reglerna för byggande och på att snabba upp tillstånd och planprocesserna. 

”Fråga om prioriteringar”

– Det är inte så mycket som vi skulle behöva släppa på eftersom vi stått så mycket på samma sida i debatterna tidigare. Jag har svårt att se att vi kommer behöva kompromissa. Det är nog mer en fråga om vad vi ska prioritera först, säger Sverigedemokraternas bostadspolitiska talesperson Mikael Eskilandersson (SD). 

Med en regering som på ett eller annat sätt utgörs av M, KD, L och SD kommer troligtvis även det andra amorteringskravet att försvinna, helt eller tillfälligt. Moderaterna har inte velat ta bort kravet som både SD, KD och L velat slopa. Men i slutspurten av valrörelsen anslöt sig även Moderaterna till övriga partier och la fram ett förslag om att kravet slopas under sex månader för att underlätta för hushållen. 

Fri hyressättning 

En fråga där partierna dock tycker olika är frågan om marknadshyror eller fri hyressättning i nybyggnation där SD varit enda partiet i blocket som varit starkt emot. 

Är ni redo att förhandla om det? 

– Allt är uppe för förhandling, men jag ser inte att vi kommer ge efter på det. Men det får vi väl egentligen se. Jag är inte den som förhandlar från vår sida, men vad jag förstår är fri hyressättning inte uppe på bordet för det är bara Centerpartiet som drivit den frågan, säger Mikael Eskilandersson (SD). 

Inget investeringsstöd

Investeringsstödet för att bygga hyresrätter och studentlägenheter som bland andra Socialdemokraterna drivit hårt lär inte komma tillbaka med en högerregering då samtliga partier i högerblocket är emot. 

Den heta frågan fastighetsskatten som V vill återinföra blir också avskriven med en högerregering. Miljöpartiet vill inte ha tillbaka fastighetsskatten men de vill se en ökad differentiering av fastighetsavgiften med ett golv och höjt tak för avgiften. Socialdemokraterna verkar inte heller vilja ha tillbaka fastighetsskatten, men däremot en skattereform där skatterna kopplade mot bostäder är inkluderade. Med det regeringsskifte som nu ser ut att ske kommer inget av detta bli verklighet. 

Oklart om energieffektivisering

Den tidigare regeringens stöd till energieffektivisering av bostadshus försvann när M+KD budgeten röstades igenom 2021. Men som en del i att hantera energikrisen la Moderaterna nyligen ett förslag om energieffektivisering, men genom att det nuvarande gröna avdraget som går till laddstolpar, lagring och solcellsinstallation utökas. Kristdemokraterna ställer sig positiva till energieffektiviseringsstöd medan Sverigedemokraterna varit mer tveksamma.

Det är också möjligt att förslaget om startlån till förstagångsköpare blir verklighet. Men här har moderaterna tidigare sagt att de bland annat hellre ser höjt bolånetak. 

Moderaterna meddelar till Altinget att de inte lämnar några kommentarer. 

{{toplink}}

Forrige artikel Söderhamn säger nej till vindkraften –  så gick det i kommunernas folkomröstningar Söderhamn säger nej till vindkraften – så gick det i kommunernas folkomröstningar Næste artikel Här steg andrahandshyrorna mest i augusti Här steg andrahandshyrorna mest i augusti
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.