Bah Kuhnke utesluter inte EU-kvot på Netflix

KULTUR. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) håller dörren öppen för en EU-kvotering av streamingtjänster. Kommissionens förslag måste sättas i en svensk kontext, säger hon.

Altinget skrev tidigare i veckan om att EU-kommissionen vill tvinga streamingtjänster som Netflix att erbjuda mer europeiskt innehåll och föreslår en kvot på minst 20 procent. Det är en idé som kulturministern inte avfärdar.

– Det är ett förslag som vi ska sätta i en svensk kontext. Jag är väldigt mån om det svenska innehållet och den svenska kulturen och att alla olika verksamheter och aktörer på den svenska marknaden som är kulturarbetare också i någon form får en möjlighet att konkurrera och visa sina alster.

Vill inte vara för principfast

Bah Kuhnke vänder sig inte heller mot tillvägagångssättet att kvotera material.

– Som statsråd och som del av regeringen kan man inte vara för principfast mot olika former av förslag som kommer. Vi måste sätta det i en svensk kontext, säger hon.

Enligt EU-kommissionen så investerar europeiska tv-stationer cirka 20 procent av sin omsättning i att producera originalinnehåll, medan de så kallade on demand-tjänsterna bara lägger ner 1 procent. Med en minimikvot för europeiskt innehåll vill kommissionen säkerställa att de nya digitala aktörerna i långt högre grad bidrar till att stödja europeisk film- och tv-produktion. 

Nästa steg är att få förslaget genom ministerrådet och EU-parlamentet. Den svenska regeringen intar en avvaktade position till de tidigare planerna på en revidering av direktivet.

Danmark avfärdar förslaget

I Danmark har kulturministern Bertel Haarder (Venstre) en betydligt mer avvisande inställning till förslaget än sin svenska kollega.

”Jag går in för en mer positivt orienterad lösning, som kan främja den europeiska film- och tv-produktionen, hellre än att gå kvotvägen. Det kan man göra på flera sätt, bland annat med samarbete och co- produktioner över europeiska gränser och med hjälp av modern språkteknik, som kan säkerställa att verk på olika språk når ut i hela Europa”, skrev han tidigare i ett mejlsvar till Altingets danska redaktion.

Forrige artikel ”Om britterna röstar nej sätter EU hårt mot hårt” ”Om britterna röstar nej sätter EU hårt mot hårt” Næste artikel EU-topp: Lova mindre och leverera mer EU-topp: Lova mindre och leverera mer
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.