M-kritik mot ny linje om EU-kvoter för TV

KULTUR. Andreas Norlén (M), ordförande i konstitutionsutskottet, anser att den svenska hållningen hittills har varit nej till kvoterat innehåll för tv och filmer. Han är kritisk till att regeringen och kulturminister Alice Bah Kuhnke nu har bytt fot.

– Kulturministerns uttalande i Altinget innebär att Sverige har svängt om kvoter. Jag är förvånad över positionsförflyttningen från Alice Bah Kuhnke, säger Andreas Norlén till Altinget.

Altinget skrev tidigare om att EU-kommissionen vill tvinga streamingtjänster som Netflix att erbjuda mer europeiskt innehåll och föreslår en kvot på minst 20 procent

Bah Kuhnke ville inte vara för principafast

Motivet är att motverka att det blir allt för mycket amerikanska filmer och tv-serier på bekostnad av europeiska produktioner.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) sade om förslaget att  det ska sättas i en svensk kontext och att hon månar "om det svenska innehållet och den svenska kulturen och att alla olika verksamheter och aktörer på den svenska marknaden som är kulturarbetare också i någon form får en möjlighet att konkurrera och visa sina alster."

Bah Kuhnke sade också att hon inte vill hålla en principiell linje mot kvotering, något som alltså får Andreas Norlén att reagera.

EU ska inte bestämma vad svenskar ser

Han menar att  Sverige tidigare har varit principiell motståndare till kvotering när det gällt produktion av film och tv. Han ser två anledningar till det. Det ena är ur ett yttrandefrihetsperspektiv. Att EU skulle bestämma vad som sänds i Sverige.

– Det tycker jag är principiellt fel, säger han.

Det andra är att publiken ska få få bestämma vad de vill se.

– Om det görs bra europeiska produktioner kommer de att ses av publiken, säger Andreas Norlén, och tillägger:

– Jag tycker att Alice Bah Kuhnkes utspel tyder på att hon inte litar på att svenska produktioner kan hävda sig på en internationell marknad. Men vi har ju ett produktioner som sålts till flera olika länder, säger han. 

Forrige artikel Bah Kuhnke utesluter inte EU-kvot på Netflix Bah Kuhnke utesluter inte EU-kvot på Netflix Næste artikel Regeringen om PKU-registret: Det är en öppen fråga Regeringen om PKU-registret: Det är en öppen fråga
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.