Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras. 

Inför höstbudgeten hade Skolverket bett om 40 miljoner för att införa digitala nationella prov, något som regeringen nu skjuter till. 

Men samtidigt drar man ner på myndigheten med 80 miljoner kronor 2025 ”för en effektivisering av Skolverkets verksamhet”. För 2026 beräknas anslaget minska med 85 miljoner och från och med 2027 minskar anslaget med 100 miljoner.

Edholm: Behöver återgå till sitt kärnuppdrag

”Skolverket har expanderat kraftigt de senaste tio åren, bland annat har antalet årsarbetskrafter ökat med mer än 60 procent”, säger skolminister Lotta Edholm (L) i ett skriftligt meddelande till Altinget. 

Hon lyfter att regeringen i våras gav Skolverket i uppdrag att stärka den egna organisationen, styrningen och uppföljningen.

”Skolverket behöver återgå till sitt kärnuppdrag: att erbjuda lärare, rektorer och huvudmän relevant och ändamålsenligt stöd som tydligt vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.”

För 2025 minskar nu regeringen Skolverkets förvaltningsanslag med 6 procent. Enligt Edholm är det för att ”stimulera myndigheten att ompröva och utveckla sin organisation och styrning för att öka effektiviteten”, samtidigt pekar hon på att skolans budget totalt sett är bland den största på 20 år. 

”En utmaning”

Skolverkets generaldirektör Joakim Malmström skriver till Altinget att det är glädjande att se att skolan omfattas av flera olika satsningar i budgeten, ”samtidigt som det givetvis är en utmaning att förvaltningsanslaget sänks.”

Han pekar på att Skolverket i det pågående regeringsuppdraget om att se över organisation, styrning är i full gång på myndigheten. Bland annat har man gjort lokalförändringar som innebär besparingar till nästa år.

En effektivisering med 80 miljoner är däremot nytt för Skolverket, även om myndigheten har fått signaler från regeringen att förvaltningsanslaget kunde komma att sänkas. 

”Nu ska jag tillsammans med resten av myndighetsledningen närmare analysera budgeten och se vilka åtgärder som behövs under kommande år för att möta det förändrade anslaget”, skriver Joakim Malmström.

C: Ohållbart

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl är förvånad. 

– Det är ju jättekonstigt. Det är ju faktiskt helt ohållbart. Hur kan man återigen i en budget satsa mera på att göra billig bensin än fler lärare? Och i det här fallet Skolverket som då samtidigt ska övervaka alla de nya förslag som regeringen har lagt, säger han till Altinget. 

Ådahl menar att skolan snarare behöver stärkas. 

– Det är ju inte bara en fråga om att vi ska bekämpa kriminalitet. Det är en fråga om att vi ska öka svenskkunskaperna, gynna integrationen, och framförallt minska utslagningen. Då behöver vi ett skolverk som är starkt.

,

Forrige artikel Svantesson: Måste få fart på tillväxten Svantesson: Måste få fart på tillväxten Næste artikel Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser” Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.