Betygsutredaren: Slopa F-betyget

F-betyget ska slopas och ersättas av en tiogradig betygsskala. Det väntas betygsutredare Magnus Henrekson lägga fram som förslag, avslöjar Vi lärare. 

Henrekson har i uppdrag att utreda hur betygsinflation och bristande likvärdighet i betygssättning kan motverkas, en utredning som presenteras i februari. 

Förslagen som kommer läggas fram är att skrota F-betyget, införa en ny tio-gradig betygsskala och att elevernas meritvärde normeras mot resultaten på de nationella proven, skriver Vi Lärare

– Dagens betygssystem är bland det mest demoraliserande som finns i Sverige. Det är godtyckligt, skadligt och korrumperande. Jag tycker även att det är emotionellt väldigt stötande. Förutom betygsinflationen och den bristande likvärdigheten i betygssättningen är det dessutom oklart vad det egentligen är som betygsätts, säger Magnus Henrekson till tidningen.

I stället kommer utredningen föreslå en ny betygsskala, 1–10, där betyget 4 motsvarar godtagbara kunskaper. Antagning till gymnasiet ska inte hindras av en skarp F-gräns i vissa ämnen, som i dagsläget. 

Beslutskedja: Utredning: Likvärdiga betyg och meritvärden, Dir. 2023:95

22/6
2023
21/8
2023
19/1
2024
17/9
2024

Forrige artikel Nya kommissionen: Uppdragen, styrkorna och svagheterna Nya kommissionen: Uppdragen, styrkorna och svagheterna Næste artikel Regeringen: Tioårig grundskola från 2028 Regeringen: Tioårig grundskola från 2028
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.