S: ”Kristersson har misslyckats kapitalt”

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen föreslår svenska Jessika Roswall till ny miljökommissionär. Ett misslyckande för statsminister Ulf Kristersson, menar Socialdemokraterna.

På tisdagsförmiddagen stod det klart att Jessika Roswall (M) får posten som miljökommissionär i den nya kommissionen. En central post för omställningen, skriver den tidigare EU-ministern i en kommentar till Altinget. Statsminister Ulf Kristersson (M) pekar på att skogsfrågorna nu landar på svenskan och kallar det en tung portfölj

Men Socialdemokraternas toppnamn i EU-parlamentet, Heléne Fritzon, håller inte med.

”Jessika Roswall föreslås få en svag och smal portfölj. Det här är ett misslyckande för Sverige och ytterst för Sveriges regering”, skriver hon på X

Matilda Ernkrans (S) är vice ordförande i EU-nämnden.

– Det är förvånade att det här var resultatet av Kristerssons förhandling. Han har haft en mycket hög svansföring och velat ha en kommissionärspost inom områden som konkurrenskraft, kriget i Ukraina, klimatet och kriminaliteten, säger hon till Altinget.

– Jag tycker faktiskt att det verkar som att statsminister Kristersson har misslyckats kapitalt. Miljöfrågorna är viktiga men den svenska regeringen har noll trovärdighet efter att aktivt blockerat och stoppat frågor som varit uppe. {{toplink}}

Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmgren anser att Jessika Roswall nu behöver höja ambitionen jämfört med regeringen. 

”Jag utgår ifrån att hon som miljökommissionär kommer att arbeta för hela EU:s bästa och se till att vi följer lagar och internationella åtaganden, oavsett om svenska regeringen struntar i dem eller inte”, skriver han på X

Jessika Roswall kommer utöver miljöfrågorna vara ansvarig för vattenfrågor och cirkulär ekonomi. Klimatfrågorna hamnar i stället på Nederländernas Wopke Hoekstra.

– Då kan man ändå konstatera att den här kommissionärsposten innebär en ganska svag portfölj, säger Matilda Ernkrans som jämför med utdelningen för Finland och Danmark.

Finska Henna Virkkunen föreslås till en av kommissionens vice ordföranden, med ansvar för teknologisk säkerhet, självständighet och demokrati. Danmarks Dan Jørgensen föreslås i sin tur bli energi- och bostadskommissionär i von der Leyens nya EU-kommission.

Ulf Kristersson kommenterar Socialdemokraternas kritik i ett sms till Altinget.

”I Jessika Roswalls portfölj ligger nu ansvaret för viktiga delar av miljöpolitiken och därmed ansvaret för att den gröna omställningen blir konkurrenskraftig när hela EU ska ställa om”, skriver han.

”Frågan kommer vara helt central för alla EU-länder de kommande åren. Men vi vet sedan länge att S inte bryr sig nämnvärt om skogsfrågorna och deras bristande ambition för skog och skogsbruk har fått stora konsekvenser för den svenska skogsnäringen”.

”En viktig portfölj”

Centerpartisten och EU-parlamentarikern Emma Wiesner tycker att Sverige har fått en viktig portfölj.  

– Det var kanske inte en lika stark portfölj som vi hade hoppats på men likväl en viktig portfölj, inte minst vad gäller arbetet med vattenfrågorna, sade hon på en pressträff i Strasbourg på tisdagen.

Sveriges nuvarande kommissionär, socialdemokraten Ylva Johansson, har sedan 2019 varit ansvarig för inrikes frågor. Även Liberalernas, då Folkpartiets, Cecilia Malmström hade samma portfölj och fick även ansvar för handelsfrågor.

Den moderata riksdagsledamoten Erik Ottoson, som på fredag tillträder som ny ordförande för EU-nämnden efter att Jessica Rosencrantz utsetts till ny EU-minister, välkomnar det uppdrag som väntar Jessika Roswall om hon får godkänt av parlamentet i höst. 

”Det är mycket glädjande att Sveriges kommissionär får en så central portfölj för svenska intressen. Inte minst för svensk skog är detta goda nyheter”, skriver han till Altinget.  {{toplink}}

Forrige artikel Regeringen: Tioårig grundskola från 2028 Regeringen: Tioårig grundskola från 2028 Næste artikel Oppositionen om försvarsmiljarderna: Varifrån tas pengarna? Oppositionen om försvarsmiljarderna: Varifrån tas pengarna?
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.