Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Kommuner och regioner får nöja sig med 16 miljarder kronor i generella statsbidrag, det vill säga samma som för 2024. Samtidigt försvinner knappt fyra miljarder varav en miljard i regionerna när tillfälliga pandemiåtgärder upphör. 

Därutöver förlängs det riktade sektorsbidraget till sjukvården. 

I år har regionerna fått dela på nio miljarder kronor i sektorsbidrag. Nästa år blir det två miljarder. 

– Så egentligen är en miljard i det generella till regionerna och 7 miljarder i sektorsbidrag som försvinner i garanterade medel, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, till Altinget.

Beskedet får skarp kritik från oppositionen. 

– Om man lägger 2 miljarder till sjukvården då fattas det 10 miljarder bara för att man ska kunna hålla det på dagens nivå. Det betyder ju då antingen stora nedskärningar eller att de fattigaste regionerna får höja skatten otroligt mycket, säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ida Gabrielsson till Altinget.

Prioriterar annorlunda

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg säger att S kommer att prioritera annorlunda i sin budgetmotion, som kommer om två veckor. 

– Det är ingen kioskvältare att tro att vi kommer visa att vi prioriterar sjukvården och välfärden i vår budget på ett annat sätt än regeringen, säger han till Altinget. 

Annika Wallenskog trodde inte på mer pengar till kommunerna, men pekar på att det finns stora investeringsbehov.

– De har investeringar som man måste göra i klimatanpassning och VA-system. Du har civilt försvar och så vidare. Det är ju ganska omfattande saker man måste göra. Och sen har vi alla de här kommunerna som jobbar med grön industriomställning i norr. Eftersom kommunsektorn har högsta låneskulden i Europa så skulle man kunna tänka sig att de skulle ha fått lite större stöd till investeringar.

Hon är däremot nöjd med att kunskapsbidraget inom skolan ökar med 700 miljoner. 

– Det bästa är ju att lägga in pengar i befintliga bidrag så som man gör med det kunskapsbidraget.

”Jätteallvarligt att man missar kriserna”

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl pekar tycker att regeringen saknar krisinsikt. 

– Det är jätteallvarligt att man missar de här stora kriserna i Sverige. Arbetslöshetskrisen, klimatkrisen, den kris vi har i skolan. Det är faktiskt oerhört att man läger 60 miljarder utan att kunna lösa de här problemen.

Inte heller Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Janine Alm Ericsson är imponerad. 

– Det som förvånade oss mest var att man inte lade några mer generella pengar. När man lade det här plåstret för ett par veckor sedan och presenterade sektorsbidrag så lät det ju på finansministern som att det skulle komma mera pengar, säger hon till Altinget.

, ,

Forrige artikel Slottner KU-anmäls – efter uttalande om Kinberg Batra Slottner KU-anmäls – efter uttalande om Kinberg Batra Næste artikel Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.