Så ska Ursula von der Leyen arbeta för ett gemensamt europeiskt försvar

Den omvalda ordföranden för EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, kommer under mandatperioden att prioritera att bygga ”en genuin europeisk försvarsunion”.

Af Nora Didriksen
Journalist, Altinget.no

Samma dag som Ursula von der Leyen valdes om som ordförande för EU-kommissionen presenterade hon sina politiska prioriteringar för den femåriga mandatperioden.

”De kommande fem åren kommer att definiera Europas plats i världen under de kommande fem årtiondena. De kommer att avgöra om vi formar vår egen framtid eller låter den formas av händelser eller av andra”, skriver von der Leyen.

En ny era

Med kriget i Ukraina som bakgrund målar kommissionens ordförande upp vad hon kallar ”en ny era för europeiskt försvar och säkerhet”.

”Vårt jobb under de kommande fem åren kommer att fokusera på att bygga en genuin europeisk försvarsunion”, skriver von der Leyen.

För att leda arbetet vill hon utse en försvarskommissionär som ska ha ett nära samarbete med EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik. Vem som tillträder den nyinrättade posten som kommissionär kommer bli klart efter utfrågningarna i EU-parlamentet senare i höst.

{{toplink}}Kommissionen ska under de första 100 dagarna av den nya mandatperioden lägga fram en vitbok om det europeiska försvarets framtid. Vitboken ska ange ”ramen för den nya strategin och identifiera investeringsbehoven”.

En gemensam försvarsmarknad

von der Leyen beskriver EU-ländernas försvarssatsningar under de senaste tjugo åren före Rysslands invasion av Ukraina som ”osammanhängande, disparata och inte tillräckligt europeiska”.

”En bråkdel av materialutgifterna i Europa går till gemensam upphandling i EU. Och den stora majoriteten av medlemsstaternas försvarsanskaffningar görs fortfarande utanför Europa. Vi måste spendera mer, spendera bättre och spendera tillsammans”, skriver von der Leyen.

För att lösa detta vill kommissionens ordförande skapa ”en verklig inre marknad för försvarsprodukter och tjänster”. Hon kommer att göra detta genom att stärka Europeiska försvarsfonden (EDF). Europeiska försvarsfonden stöder forskning och kapacitetsutveckling inom den nationella försvarsindustrin i Europa.

Intensifiera den gemensamma upphandlingen

Dessutom vill tyskan stärka det europeiska försvarsindustriella programmet (EDIP). Programmet presenterades i mars i år, som en del av den europeiska försvarsindustriella strategin (EDIS). Syftet med programmet är bland annat att stärka beredskapen och konkurrenskraften hos EU:s försvarsteknik och försvarsindustriella bas.

Dessutom kommer EDIP att ge stödnivåer till medlemsländer som samarbetar om upphandling av försvarsprodukter och europeiska försvarsprojekt av gemensamt intresse. Kommissionen har markerat projektet som relevant för Europeiska miljöbyrån.

Stärkt samarbete med Nato

Ursula von der Leyen lyfter också fram vikten av att vidareutveckla samarbetet mellan EU och Nato. I sina politiska prioriteringar betonar hon att EU ska stärka sitt transatlantiska partnerskap, som också är inskrivet i EU:s strategiska agenda.

{{toplink}}Kommissionsordföranden vill inrätta större försvarsprojekt. Hon vill börja med ett gemensamt europeiskt luftförsvar, som kommer att ”utformas, byggas och spridas på europeisk mark så snart som möjligt”.

För att finansiera de gemensamma europeiska försvarsprojekten vill von der Leyen uppmuntra privata investeringar. Hon skriver att hon kommer att samarbeta med Europeiska investeringsbanken för att minska risken med att investera i projekten.

Gemensamt it-försvar

Ett annat stort projekt som von der Leyen avser att prioritera är att etablera ett gemensamt europeiskt cyberförsvar, i samarbete med Nato. Projektet syftar till att utveckla en europeisk cyberförsvarsindustri.

Kommissionen ska utvärdera och utvidga EU:s sanktionssystem i syfte att införa sanktioner efter cyberattacker och hybridattacker mot EU och dess medlemsländer.

Artikeln är översatt från Altinget.no.

Forrige artikel Omtag för biljettreform utlovas – men minister ser utmaningar Omtag för biljettreform utlovas – men minister ser utmaningar Næste artikel von der Leyen fiskar efter kvinnor i ett hav fullt av män von der Leyen fiskar efter kvinnor i ett hav fullt av män
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.